Slnečná ochrana

 opaľovacie krémy

Prvé letné dni sa nenechali zahanbiť a ukazujú sa v plnej paráde. Vonku sú tropické horúčavy a my sa buď potíme v práci, v škole, alebo poniektorí z nás už aj na kúpaliskách. Čo by sme mali mať v tieto dni všetci pri sebe je dobré opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom. SPF by mala byť samozrejmosť počas celého roka, ale v lete obzvlášť.


Prečo je však ochrana pred slnkom taká dôležitá? Je mi jasné, že každý sa chce v lete opáliť, ale väčšina ľudí sa pri pobyte na slnku len spáli a to sú dve odlišné veci. Pokiaľ si pre seba zvolíme dobrý krém, tak sa aj opálime a zároveň ochránime pokožku pred spálením, vysušovaním, vráskam a iným prejavom, ktoré môže spôsobiť dlhý pobyt na slnku. Slnečné žiarenie so sebou prináša nielen teplo ale aj UVA a UVB žiarenie, ktoré môžu narobiť viac škody ako úžitku. No aby sme lepšie pochopili prečo je také dôležité sa pred nimi chrániť si musíme najprv vysvetliť čo spôsobujú a prečo sú pre nás nebezpečné.

UVA žiarenie:
- pôsobí na našu pokožku celoročne a to aj v zime, pretože preniká cez mraky a dokonca preniká aj cez sklo
- dokáže preniknúť do hlbších vrstiev kože, kde môže spôsobiť rakovinu kože
- primárne spôsobuje predčasné starnutie, úbytok kolagénu, strácanie elasticity a vrásky
- môže spôsobovať pigmentové škvrny a starecké škvrny

UVB žiarenia:
- rovnako pôsobí na našu pokožku celoročne, UVB lúče však nedokážu preniknúť cez sklo
- dokážu prenikať do vrchných vrstiev kože, kde môže tiež zvýšiť riziko vzniku rakoviny no nie až v takej miere ako UVA
- primárne poškodzuje pokožku, spôsobuje jej začervenanie a spálenie, vysušovanie pokožky, vrásky a stratu elasticity

Preto aby sme predišli týmto rizikám je dôležité sa proti týmto žiareniam chrániť celoročne, ale najmä v lete, kedy je slnko najsilnejšie. Preto je dôležité si zvoliť správny ochranný krém. Dnes je ich na trhu neskutočne veľa druhov, značiek atď. Pokiaľ hovorime o druhoch, tak si môžte vybrať medzi minerálnou a chemickou ochranou proti slnku. 
 
- Chemická ochrana pôsobí na princípe premeny ultrafialového žiarenia v pokožke na teplo a to teplo rozptýli ešte predtým než spôsobí v pokožke škodu. 
- Minerálna ochrana funguje ako fyzikálna bariéra medzi žiarením a pokožkou a každý z týchto druhom má svoje výhody a nevýhody, takže si treba zvoliť ten svoj správny podľa preferencií a typu pokožky. Je osobne používam oboje a som spokojná.

Čo sa týka ochrany pred slnkom je určite dôležité vedieť čo znamená SPF a určite je dôležité vedieť že výška SPF neznamená, že budete mať plnú ochranu pred slnkom. SPF znamená Sun Protect Factor no chráni pokožku len pred UVB lúčmi. Preto aj ak máte krém s SPF 50, tak to znamená, že máte skvelú ochranu pred UVB lúčmi ale nie automaticky pred UVA lúčmi. Musí to byť na obale napísané, že daný krém pred UVA lúčmi chráni. V dnešnej dobe asi každý ochranný krém s SPF obsahuje oboje, ale pre istotu si vždy overte či to je uvedené na obale. Pokiaľ tam taký nápis nenájdete tak takýto krém radšej nekupujte, pretože Vás nemusí dobre ochrániť.  Čo sa týka ochrany SPF tak určite by ste si mali zvoliť minimálne SPF 30 aby Vaša pokožka bola dobre chránená. Ja osobne SPF 30 používam v zime a v lete výlučne SPF 50+. 

Na našom trhu nájdete najvyšší ochranný faktor s označením 50+, no v iných krajinách sa môžte stretnúť aj s vyšším označením. Je však úplne zbytočné účelovo hľadať krémy s vyšším faktorom ako 50+ nakoľko rozdiel v ochrane je len minimálny. SPF 50+ dokáže plnohodnotne ochrániť Vašu pokožku aj počas tropických dní aké sú dnes.
 
Opaľovacie krémy na tvár

Opaľovacie krémy však nie sú všemocné a počas dňa je ich nutné reaplikovať. Áno a dokonca aj vodeodolné. Tie sú síce odolnejšie ale celý deň nevydržia. Pokiaľ ste pri bazéne, alebo na dovolenke, tak je dobré si SPF reaplikovať aj každým 4-5 hodín (v závislosti od faktoru SPF). Počas bežného dňa si ho stačí reaplikovať na obed a Vaša pokožka bude chránená. A tu sa iste nejedna žena pozastavila nad tým, ako to urobiť ak máme na pleti makeup. V tomto prípade odporúčam zaobstarať si nemastné SPF v spreji, alebo vo forme aerosolu, ktorý si viete naaplikovať na makeup a ten sa týmto nijak nenaruší. Ja používam SPF od PIXI Sun Mist s SPF 30 keď nie je veľmi slnečno a La Roche Posay Anthelios Anti-Shine s ochranným faktorom 50 na horúce letné dni.

Pokiaľ nemáte radi ťažké krémy a preto sa SPF-kám vyhýbate, tak teraz už ozaj nemáte výhovorku. Kórejská kozmetika zažíva veľký boom a práve kórejské SPF-ká sú ultra ľahké a na pleti ich takmer necítiť. Vyskúšajte napríklad značku Missha, alebo novinku od Neogen Dermatology Day-Light Protection Sunscreen. A pokiaľ ste fanúšikom európskych značiek tak jednoznačne La Roche Posay, ktorá vyhráva na plnej čiare.

Neogen Day Light protection Sunscreen

La Roche Posay Anthelios

Pokiaľ ste pri bazéne, alebo pri mori a chytáte bronz, tak okrem kvalitného SPF-ka by ste nemali zabúdať aj na after sun krémy, ktoré sa postarajú o pokožku, ktorá bola vystavené slnečnému žiareniu dlhú dobu. Upokoja ju, schladia a predchádzajú začervenaniu pokožky. Na trhu ich nájdete nespočetne veľa, no ja stále  najradšej používam lekárňové značky, ako Vichy, Bioderma, či La Roche Posay. Sú to kvalitné a rokmi overené značky a nedám na ne dopustiť.

Pokiaľ sa chystáte na dovolenku, alebo si len chcete doplniť zásobu opaľovacích krémov tak to môžte urobiť na jednom mieste a tým je notino, kde máte obrovský výber opaľovacích krémov na tvár, telo či produktov po opaľovaní.

after sun

slnečná ochrana



P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok je napísaný v spolupráci s notino.sk


2 comments

  1. Ani jeden z nich jsem nezkoušela :) Já si letos koupila na pleť takový hodně lehoučký od značky Helios, tak s ním jsem moc spokojená, jelikož se ihned vsákne :)
    TENISKOVÁ - OOTD

    ReplyDelete
  2. Opalovací krémy a ochranná mléka jsou na léto nutností, super tipy. :))

    ReplyDelete