Retinoidy a retinol - potrebujeme ich v skin care?


Myslím si, že dva najhlavnejšie problémy, ktoré ľudia riešia v súvislosti s pleťou sú akné a vrásky. Samozrejme, že v súvislosti s pleťou riešime aj iné problematiky, ale pri týchto dvoch ľudia častokrát a najčastejšie hľadajú pomoc u dermatológov, kozmetičiek, plastických chirurgov, ale aj v samotnej kozmetike. Pokiaľ patríte do mladšej vekovej kategórie a bojujete s akné, alebo už máte po tridsiatke a začínate krútiť nosom nad prvými vráskami, alebo ste už v zrelom veku a riešite vrásky aktívne, tak tento článok Vám bude určite užitočný.
retinoidy a retinol v kozmetike

The Inkey List Retinol

Dnes si niečo povieme o retinoidoch, ktoré sú v podstate provitamíny vitamínu A, alebo jeho deriváty, pretože čistý vitamín A sa v kozmetike nepoužíva. Najčastejšie sa môžte stretnúť s retinolom, ktorý je asi najznámejší retinoid a nachádza sa v mnohých kozmetických prípravkoch určených na boj s vráskami. No na trhu sa už vďaka mnohým značkám začínajú objavovať aj iné druhy retinoidov a vo svojich laboratóriách vyvíjajú stále nové a nové druhy, ktoré by mali lepšie účinky bez nežiadúcich vedľajších účinkov.

Začnem najprv retinoidmi, pretože je dôležité najprv pochopiť tie a potom prejdeme na samotné retinoly. Retinoidy sú chemické zlúčeniny, ktoré sú provitamínom vitamínu A, alebo sú vitamínu A príbuzné. Majú veľké využitie v medicíne, pretože regulujú rast epitelových buniek a samozrejme, že sa používajú aj na mnohých iných oblastiach, ale keďže na tomto blogu riešime najmä beauty, tak my sa zameriavame najmä na využitie v kozmetike. V kozmetickom priemysle sa retionidy používajú na obnovu buniek, stimuláciu kolagénu, zvyšovaniu elasticity, zmenšovaniu pórov, vrások a pomáhajú s akné. Prvé retinoidy na liečebné účely sa objavili v 70-tych rokoch a odvtedy ich popularita rastie a stále vznikajú nové formy retinoidov.

Existuje však viacero rôznych typov retinoidov a poznáme z nich 3 generácie.
1. generácia do ktorej patrí retinol, retinal, tretinoin, isotretinoin a alitretinoin
2. generácia zahŕňa etretinate a acitretin
3. generáciu tvorí adapalene, bexarotene a tazarotene

Samozrejme, že vedci nezaháľajú a vymýšľajú stále nové a nové derivácie a formy a vznikajú už aj ďalšie nové formy a teda nová generácia retinoidov. Medzi najznámejšie partia retynil retinoate, hydroxypinacolone retinoate a granactive retinoid.

Paulas Choice Retinol


Najznámejšími a najpoužívanejšími retinoidmi sú:
1. Kyselina retinová (tretinoin), ktorá patrí do prvej generácie retinoidov. Je to najefektivnejší a najsilnejší retinoid. Redukuje vrásky a používa sa aj na liečbu akné. Zároveň však spôsobuje začervenanie kože, šúpanie a chvíľu trvá kým si na túto silnú formu retinoidu pokožka zvykne. Nedá sa však kúpiť bežne v drogérii a je dostupný len na lekársky predpis. Práve preto je to látka s ktorou sa bežne nestretnete.

Produkty s kyselinou retinolovou
(Acnelyse krem 0,1% , Vitacid 0,1%)

2. Adapalen je syntetickou formou tretinoinu a v podstate funguje rovnako dobre ako on a má aj rovnaké účinky. No aj túto účinnú látku nájdeme iba v produktoch, ktoré nám môže predpísať len lekár. Osobne mám s touto látkou skúsenosti, keď mi pred cca 15 rokmi predpísala kožná Differine Gel na akné a skutočne pomohol. Okrem toho som používala spolu s adapalenom aj takú vodičku, ktorú mi namiešavali v lekárni no ani za nič si už nespomeniem čo to bolo. :-)

Produkty obsahujúce adapalen
(Ciacca 0,1%, Differine 0,1% gel)

3. A tu sa konečne dostávame k retinolu. Retinol je jednou z foriem vitamínu A a má taktiež široké použitie. Táto forma retinoidov sa nachádza v mnohých kozmetických produktoch a nie je na ňu potrebný lekársky predpis. Takže si ho vieme zaobstarať bez konzultácie s lekárom. Retinol je známy už roky vďaka jeho anti-aging účinkom.  Dodáva bunkám vitamín A, ktorý je veľmi silný antioxidant. Zjemňuje pokožku, zvyšuje tvorbu kolagénu a zlepšuje celkovú elasticitu pleti. Výsledkom toho je redukcia vrások. Retinol má však okrem pozitívnych účinkov aj svoje negatíva a môže na pleti spôsobiť mierne až silné podráždenie pleti a jej šúpanie. Preto nie je vhodný pre citlivú pokožku. Mnoho ľudí preto používanie retinolov vzdalo najmä kvôli týmto negatívnym účinkom na ich pleť. Ďalším problémom retinolu je ten, že je rozpustný a stabilný len v olejoch a keď je vystavený svetlu a vzduchu oxiduje a to môže znižovať jeho efektivitu. Práve preto je pri retinoloch veľmi dôležité používať SPF, alebo ho používať výlučne vo večernej rutine, aby ste sa vyhli kontaktu so svetlom.

Produkty s obsahom retinolu
(The Inkey List, The Ordinary, Institut Estederm, PIXI, Medix8, Revolution, Nip Fab, Elizabeth Arden)

4. Existuje aj mnoho derivátov retinolu, ktoré sú stabilnejšie, no keďže sa jedná o najjemnejšiu formu vitamínu A, tak ich účinky sa prejavia až po dlhodobom používaní. Sú však jemnejšie k pokožke a nedráždia ju tak. Sú nimi napríklad: Retinaldehyd, Retinyl acetát, Retinyl popionate a veľa ďalších. Nie ne na trhu však príliš veľa produktov, ktoré by tieto deriváty obsahovali.


Retinoidy sú veľmi účinné no kvôli ich vedľajším účinkom vedci stále vymýšľajú nové formy, ktoré by si zachovali všetky svoje dobré vlastnosti a zbavili by ich vedľajších účinkov. Do tejto novej generácie retinoidov patria nové syntetické formy vitamínu A. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o nové formy retinoidov, tak ešte nie je dostatok vedeckých štúdií a klinických testov, ktoré by potvrdili či sa snahy vedcov podarili. Z novej generácie retinoidov si ich pár spomenieme:

1. Retinyl Retinoate je podľa Kórejských vedcov rovnako účinný ako retinoidy na predpis a samotný retinoid a nespôsobuje takú precitlivelosť pleti. Tento nový retinoid nájdete napríklad v produktoch Medik 8 (tie však nemám vôbec otestované, tak to neviem veľmi posúdiť)

retinyl retinoate produkty
(Medix8 produkty)

2. Hydroxypinacolone Retinoate je podľa zatiaľ dostupných výskumov účinnejšia a rýchlejšie pôsobiaca forma, ktorá všetko to čo aj klasický retinol. Zároveň je pri používaní tejto formy retinoidu menšie riziko vzniku podráždenia pleti. Je to v podstate retinoidu s účinkami retinoidov na predpis no bez vedľajších účinkov. (túto formu retinoidu nájdete v produktoch The Ordinary s označeným Granactive Retinoid s ktorým už mám skúsenosti)

Produkty s granactive retinoid
(The Ordinary, Revolution)

Produkty s retinoidmi a retinolmi priniesli revolúciu v boji proti vráskam. V minulosti mohli retinolové produkty spôsobiť podráždenie pleti a pokiaľ ste ich niekedy skúsili a vzdali ste to, tak dnes môžte siahnuť po novej generácii retinoidov a predísť tak podráždeniu. Pokiaľ po nich siahate prvý krát, tak je lepšie začínať s čo najnižšou koncentráciou a postupne ju zvyšovať, ako si bude vaša pleť zvyšovať. Osobne mám skúsenosť s Granactive Retinoid 2% Emulsion, po ktorom som siahla najmä kvôli tomu, že je na báze vody a je ľahší. No u mňa sa prejavili nežiadúce účinky a mierne začervenanie kože. Čo sa týka je účinkov, tak tie sa pri retinoidoch prejavujú po dlhšom používaní a ja som po retinoidoch siahla skôr ako po prevencii proti vráskam. Teraz som siahla po retinole v nízkej koncentrácii a testujem ich na svojej pokožke, len raz týždenne aby si na ne zvykla a po čase začnem zvyšovať intenzitu. Keďže väčšina retinoidov je citlivá na slnko na ktorom aj oxiduje a stráca svoje účinky, nebolo by preto vhodné ho používať ráno. Snažím sa ich nekombinovať s AHA, BHA a s vitamín C. Nie je to zakázané, ale logicky to môže spôsobiť podráždenie pokožky, takže prečo riskovať :-)

Častokrát sa stretávam aj s otázkou kedy začať s retinoidmi. To je dosť individuálne. Všade sa dočítate iné informácie kedy je najvhodnejšie ich používať. Keďže retinoidy sú zamerané hlavne na anti-aging, tak by ich bolo najvhodnejšie používať cca okolo 25-teho roku života. Vtedy sa začínajú objavovať prvé známky starnutia, takže používanie retinoidov by bolo práve v tomto období na mieste. No pokiaľ sú pre Vás vrásky strašiakom tak môžte kľudne aj skôr ako prevenciu.

retinoidy proti vráskam

Retinoidy sú skvelé účinné látky, ktoré mi už v minulosti pomohli s bojom proti akné a preto ich určite vyskúšajte. No stále majú tú svoju tienistú stránku na ktorú si treba dávať pozor a treba ich používať veľmi opatrne. Budem rada ak mi do komentárov dáte vedieť aké sú vaše skúsenosti s retinoidmi a aké druhy ste už skúšali.

AN :)

P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

**tento článok nie je napísaný v rámci žiadnej spolupráce

5 comments

  1. Zajímavý článek, o to více, když se jako naprostý lajk v těchto věcech nevyznám :D :))

    ReplyDelete
  2. "Great article! Thanks for sharing this with us.

    Check us out at Tropika Club Magazine
    To learn about Tropika Club's Search Directory for Beauty and Wellness Services, please pay a visit to Tropika Club now.

    ReplyDelete
  3. "
    A big holler from Tropika Club Magazine.

    Tropika Club Magazine is your leading online magazine for the discerning male and female Singaporean. We cover various topics of interest, ranging from beauty and vogue for her, and grooming and style for him, as well as city and destinations and top picks. To learn about Tropika Club's Search Directory for Beauty and Wellness Services, please click on this link

    Check out some of our articles below as our contribution to your blog roll:

    1.Top 10 Best Egg Tarts in Singapore

    2.Top 10 Slimming in Central Singapore

    3.Top 10 Spa And Massage Services In Eastern Singapore

    4.Top 10 Best Yong Tau Foo in Singapore

    5.Top 10 Best Zichar in Singapore"

    ReplyDelete
  4. No-doubt, the best blog I've came across today!

    ReplyDelete