Vitamín C v kozmetike

Vitamín C v kozmetike

Ahojte baby, dnes odskočíme od recenzií a pozrieme sa kozmetiku do hĺbky. Tento typ článkov som chcela začať písať už skôr, ale stále som testovala produkty a skúšala novinky a sama sa učila o produktoch viac a viac, aby som Vám vedela všetko zhrnúť do jedného článku a dať Vám čo najviac užitočných informácií. A ako ste už určite pochopili budú to články venované hlavne skin care a účinným látkam v skin care. Pretože práve tie účinné látky robia tie zázraky na našej pleti, ktoré od krémov očakávame, keď si ich kupujeme.

Musím sa priznať, že kedysi som pri kúpe krému či séra vôbec neriešila zloženie. Prečítala som si na čo slúži a verila som tomu, že keď to sérum má byť hydratačné tak, že to moju pleť zhydratuje. Neriešila som či sa v zložení skutočne nachádza nejaká účinná látka, ktorá reálne dokáže na seba naviazať vodu a udržať ju v pleti, aby ju hydratovala. Prvý krát som začala riešiť účinné látky keď som sa stretla so značkou The Ordinary, ktorej filozofia je Vám už možno známa. Pokiaľ značku nepoznáte a neviete na čom si zakladá, tak na túto tému som spísala samostatný článok, ktorý si viete prečítať TU. The Ordinary svoje produkty nazýva podľa konkrétnej účinnej látky a je už na Vás zistiť si čo daná účinná látka robí. Strávila som nad tým týždne hľadania, učenia sa sa potom keď som to konečne začala chápať, tak som postupne začala aplikovať produkty The Ordinary do svojej skin care. No získane informácie som potom začala riešiť aj pri iných značkách a zaujímalo ma čo majú vo svojom zložení a dnes si už nekúpim žiaden produkt bez toho, aby som si prečítala zloženie a nevedela čo obsahuje.

Ja chápem, že veľa ľudí nechce toto riešiť a nikto dnes nemá čas stáť v predajni a študovať zloženie a nikto tiež nemá čas sa učiť doma po večeroch o účinných látkach. No je to úplne na Vás či chcete investovať do kozmetiky, ktorá možno reálne nemá žiadnu účinnú látku, alebo či chcete za svoje peniaze produkty, ktoré na pleti reálne niečo robia. Ja idem tou druhou cestou a už si kupujem len kozmetiku, ktorej zloženie si pred kúpou preverím. Samozrejme, že z minulosti mám doma ešte aj produkty, ktoré nie sú tak úplne tip top ale dopotrebujem ich, pretože nerada vyhadzujem kozmetiku. No mnoho vecí si už opäť nekúpim, pretože to zloženie je viac menej smutné. Tak a týmto asi ukončím tento dlhý príhovor a poďme si niečo povedať o prvej aktívnej zložke, ktorá ma skvelé účinky pre pleť. A je nim vitamín C.

Vitamín C produkty

Vitamín C je skvelým začiatkom tejto témy, pretože to je veľmi známa látka. Práve v takomto upršanom jesennom období do seba veľa ľudí tlačí vitamín C na zlepšenie imunity. No vitamín C sa používa aj v kozmetickom priemysle. Je dôležitou látkou pre tvorbu a prenos kolagénu do hlbších vrstiev kože a tým predchádza známkam starnutie.  Je to veľmi silný antioxidant a je skvelou látkou na redukciu pigmentových škvrn.  Vďaka svojim antioxidačným účinkom dokáže chrániť pokožku pred voľnými radikálmi a tým predchádzať a minimalizovať známky starnutia. Dokáže pomáhať pri liečbe akné a chráni pred UV lúčmi. Ale nie je vitamín C ako vitamín C. Poznáme viacero rôznych druhov vitamínu C a je veľmi dôležité akú formu vitamínu C si zvolíte vo svoje skin care, pretože niektoré formy nie sú stabilné vo vode, niektoré prenikajú lepšie do pokožky ako iné a podobne.

Formy vitamínu C

Kyselina askorbová (Ascorbic Acid - AA) je jednou z najlepších foriem vitamín C, pretože sa prirodzene nachádza v koži. Je to v podstate najčistejšia forma vitamínu C. Pomáha pri tvorbe kolagénu, pomáha liečiť akné a zlepšuje ochrannú bariéru kože. No je však dosť nestabilná. Pokiaľ sa dostane na vzduch, alebo ak je rozpustená vo vode, tak stráca svoje účinky a v najhoršom prípade sa stane oxidantom. Vtedy namiesto toho aby voľné radikály odbúravala, tak ich začne sama vytvárať. Vo vode je stabilná pri pH nižšom ako 3,5 no príliš kyslé prostredie môže mnohým ľudom spôsobiť podráždenie či štípanie na pleti. Preto sa viac vyskytuje v bezvodnatých produktoch ako krémoch. Existujú však aj iné formy vitamínu C, ktoré sú stabilnejšie ako kyselina askorbová no nie sú až tak účinné. Najčastejšie sa v kozmetike stretne práve s AA pretože je to najúčinnejšia forma, no kvôli jej nestabilite je táto forma vitamínu C predáva vo forme krémov, ktoré sú hustejšie a mastnejšie, alebo sú na báze silikónov. Tiež sa môžte stretnúť so sérami s AA ktoré sú na olejovej báze.

produkty s kyselinou askorbovou
produkty obsahujúce kyselinu askorbovú


Askorbyl glukozit (Ascorbyl Glucoside - AA-2G) je špeciálne glukózou stabilizovaný derivát kyseliny askorbovej, ktorý je stabilný pri rôznom pH, preto ho môžte nájsť aj vo vodnatých produktoch. Bol vyvinutý v Japonsku a používal sa hlavne na zosvetlenie a rozjasnenie pokožky a odstránenie pigmentových škvŕn. Dnes je tento derivát viac rozšírenejší a začína sa objavovať vo viacerých kozmetických produktoch.

produkty s askorbyl glukozit
produkty obsahujúce askorbyl glukozit

Askorbyl tetra izopalmitát (Ascorbyl Tetra-Isopalmitate - VC-IP) je pomernej nová forma vitamínu C, ktorá vzniká mixom kyseliny askorbovej a kyseliny izopalmitovej. Vo vode je stabilná pri pH nižšom ako 5, ale najšpecifickejšie je, že je rozpustná v tukoch a preto zo všetkých doterajších foriem vitamínu C dokáže preniknúť najhlbšie do pokožky. Jeho účinky by mali byť totožné s kyselinou askorobovou, takže je to potenciálne jedna z najúčinnejších foriem vitamínu C. No keďže je pomerne nová nie je na trhu až tak veľa produktov v ktorých ju môžte nájsť.

produkty s Askorbyl tetra izopalmitát
produkty obsahujúce askorbyl tetra izopalmitát

Magnézium askorbylfosfát (Magnesium Ascorbyl Phosphate - MAP) je vo vode rozpustný derivát kyseliny askorbovej, ktorý je oveľa stabilnejší ako samotný AA. Vo vode je stabilný až pri pH 7 takže sa môžte stretnúť aj so sérami na báze vody. Dokáže dosiahnuť podobných účinkov ako AA pri nižšej koncentrácii a keďže na rozdiel od kyseliny askorbovej nemá exfoliačnú schopnosť, je vhodný pre ľudí s veľmi citlivou pleťou.

produkty s magnézium askorbylfosfát
produkty obsahujúce magnézium askorbylfosfát

Askorbylfosfát sodný (Sodium ascorbyl Phosphate - SAP) ďalší veľmi stabilný derivát kyseliny askorbovej rozpustný vo vode, ktorý je stabilný pri rôznom pH. Na rozdiel od ostatných foriem vitamínu C sa tento ukázal ako skvelá doplnková forma pri liečbe akné.

produkty so sodium askorbylfosfát
produkty obsahujúce askorbylfosfát sodný

Tetrahexyldecyl askorbát (Tetrahexyldecyl Ascorbate ) je nový derivát kyseliny askorbovej, ktorý je rozpustný v tukoch a preto dokáže prenikať hlbšie do pokožky a mal by byť údajne 4 krát účinnejší ako samotná kyselina askorbová.

produkty s tetrahexyldecyl askorbát
produkty obsahujúce tetrahaxyldecyl askorbát

Samozrejme, že okrem týchto sa na trhu nachádza viac foriem, ale tieto sú také najznámejšie. Najpoužívanejšia je však najviac kyselina askorbová a možno si teraz škriabete hlavu, že prečo práve tá, keď všetky ostatné sú oveľa stabilnejšie. Problém je v klinickom testovaní. Kyselina askorbová je čistá forma vitamínu C. Používa sa už dlhé roky a je mnoho klinických testov a štúdií ktoré dokazujú účinky kyseliny askorbovej v bunkách a dá sa vedecky dokázať, že skutočne robí to čo má robiť. Pri všetkých ostatných formách, ktoré vznikli len ako deriváty alebo ako estery kyseliny askorobovej nie sú robené klinické testy, alebo je ich len málo a nie sú overené a preto laboratória ktoré ich vyvinuli nevedia nijak preukázať ich účinnosť. Nikto netvrdí, že by tieto ostatné formy vitamínu C neboli účinné, ale nedá sa zatiaľ dokázať, že by ich účinnosť bola rovnaká alebo lepšia ako kyselina askorbová. Preto ak budete rozmýšľať nad kúpou produktu s vitamínom C je dobré sa pozrieť dozadu na zloženie a zistiť akú formu vitamínu C kupujete a pokiaľ je tam niečo iné ako kyselina askorbová, musíte len veriť slovu výrobcu, že produkt funguje aj keď to nevie podložiť klinickými testami. To je práve aj ten hlavný dôvod, prečo najčastejšie uvidíte v zložení práve kyselinu askorobovú aj keď je veľmi nestabilná a ťažko sa formuluje do kvalitného a stabilného produktu.

Sama mám skúsenosť s produktom, ktorý obsahuje inú formu vitamínu C ako kyselinu askorbovú a to askorbyl glukozit. Konkrétne Ascorbyl Glucoside Solution 12% od The Ordinary. Počas jeho používania som nepostrehla žiadne viditeľné výsledky a bola som mierne sklamaná. Potom som prešla na produkty s obsahom kyseliny askorbovej (napríklad PIXI, Klairs, Kiehls) a tam som videla výsledky do pár dní. Pleť bola rozžiarená a tón pleti bol krásne zjednotený. Na základe tejto skúsenosti sa rada držím kyseliny askorobovej, ale určite v budúcnosti chcem vyskúšať aj ďalšie formy vitamínu C, aby som sa na vlastnej koži mohla presvedčiť či fungujú alebo nie.

Kyselina askorbová a vitamín C

Koncentrácia 

Okrem toho akú formu vitamínu C si zvolíte je dôležitá aj jej koncentrácia. Ako je pri kozmetických produktoch už známe, tak čím vyššia koncentrácia, tak tým vyšší účinok. Pokiaľ sa jedná o najbežnejšie používaný vitamín C, teda kyselinu askorbovú, tak ideálna je údajne 10% až 20%-ná koncentrácia, pri ktorej dochádza k maximálnej absorbcii pokožkou. Pri vyššej koncentrácii sa do pokožky nevstrebe v plnej miere a preto je údajne zbytočná. No stretla som sa aj s názormi, že viac je proste viac a preto je to lepšie :-) Pri koncentrácii si treba tiež uvedomovať, že čím vyššia, tak tým je vitamín C silnejší a môžte na pleti pociťovať jemné štípanie a zo začiatku aj podráždenie. To však závisí od typu pleti a či ste zvyknutý na používanie kyselín alebo nie. No aj keď sa Vám podarí nájsť vitamín C s veľkou koncentráciou kľudne sa môže stať, že produkt s nižšou koncentráciou bude mať lepšie účinky. Ako je to možné? Kyselina askorbová je najlepšia kamoška s vitamínom E a kyselinou ferulovou, ktoré zvyšujú účinky vitamínu C. Vitamín E a kyselina ferulová sú rovnako ako vitamín C skvelými antioxidantmi a preto jedna zvyšuje účinky druhej a pokiaľ sa nachádzajú v kréme či v sére spolu tak je to najlepšia kombinácia. Preto je možné aby krém s 10% vitamínom C a kyselinou ferulovou bol účinnejší ako napríklad krém s 12% vitamínom C bez kyseliny ferulovej. Na trhu nájdete dostatočne veľa produktov, ktoré obsahujú kombináciu vitamínu C a kyseliny ferulovej alebo vitamínu E (napríklad PIXI má vo svojich všetkých produktoch s vitamínom C aj kyselinu ferulovú), no našla som len dva ktoré obsahujú kombináciu všetkých troch.

produkty obsahujúce vitamín C,vitamín E a kyselinu ferulovú
produkty obsahujúce vitamín C,vitamín E a kyselinu ferulovú

Balenie a skladovanie  

keď už máte vybraný svoj produkt s vitamínom C je dôležité jeho skladovanie. Vitamín C v hocijakej forme by mal byť chránený pred slnkom a preto by mal byť balený v sklenených tmavých obaloch, aby sa zabezpečila jeho stabilita a zamedzilo sa oxidácii. Najlepšie sú obaly s pumpičkou, ktoré taktiež bránia prístupu vzduchu a obaly s pipetou alebo klasické plastové balenie krémov nie sú veľmi vhodné. Žiaľ pri lacnejších produktoch (cca do 35 Eur) s vitamínom C je veľmi časté, že sú balené do práve takto nevhodných obalov a už sa mi neraz stalo, že mi produkt po pár mesiacoch zoxidoval a musela som ho vyhodiť. Trošku to ľutujem a čím ďalej začínam uvažovať, že investujem do ozaj kvalitného a teda aj drahšieho vitamínu C, ktorý bude dobre naformulovaný a aj balený tak, ako by mal byť a aby som nemusela vyhadzovať poloplné nespotrebované balenia. Čo sa týka skladovania je dobré ho držať na mieste bez prístupu slnka, takže ak máte toaletný stolík umiestnený v blízkosti okna, tak radšej si svoj vitamín C uskladnite v zásuvke.

Vitamín C

Vitamín C a iné aktívne látky

Vyššie v článku ste sa zoznámili s naj kamošmi vitamínu C, no existujú aj látky s ktorými by sa vitamín C nemal kombinovať. Najčastejšie sa stretnete s tým, že by sme vitamín C nemali kombinovať s retinolon a s niacinamidom. Prečo? Vitamin C je v podstate kyselina a má nízke pH čo samo o sebe môže spôsobiť mierne podráždenie pleti. Retinol na druhej strane pôsobí exfoliačne a tiež môže spôsobovať podráždenie pleti. Práve preto sa kombinácia týchto dvoch veľmi neodporúča. Čo sa týka kombinácie s niacinamidom, čo je v podstate jedna z foriem vitamínu B3, tak tam je riziko že v kombinácii s kyselinou sa zmení na kyselinu nikotinovú, čo je tiež jedna z foriem vitamínu B3 a tá tiež môže spôsobiť na pleti podráždenie. Samozrejme, že sa môže stať, že túto kombináciu vyskúšate a nič sa nestane. Pokiaľ máte odolnú pokožku, tak sa u Vás nemusí objaviť žiadne podráždenie. No ak pri takejto kombinácii zbadáte podráždenie, tak viete čomu sa musíte vyhnúť. Pokiaľ ste fanúšikom The Ordinary, tak by ste sa mali vyhnúť kombinácii s antioxidantom EUK 134. Ten sa pri styku so silnými kyselinami zničí a prestáva účinkovať, takže by to bolo úplne kontraproduktívne.

Na záver by som chcela povedať, že vitamín C je skvelá látka, ktorú by ste mali zaradiť do svoje skin care. Pokiaľ Vás trápia pigmentové škvrny, jazvyčky po akné, nerovnomerný tón pleti, alebo chcete predchádzať známkam starnutia pleti, tak toto je skvelá cesta pre Vás. Jediný problém s vitamín C je ten, že nájsť dobrý, kvalitný, stabilný a dobre balený vitamín C je dosť nákladná záležitosť. Sama som v minulosti skúšala lacnejšie varianty na trhu a neraz som ich musela vyhodiť pretože boli buď neúčinné, alebo po dvoch mesiacoch zoxidovali (produkt zhnedne, ale nepekne zmení farbu a zápach). Jediné produkty ktoré nezoxidovali a vidno pri používaní účinky sú produkty od PIXI a Kiehls, ktoré patria do takej strednej cenovej hladiny. Takže ak sa chcete vyhnúť nestabilným lacným produktom a neutratiť na vitamíne C celú výplatu, tak tieto značky sú zlatá stredná cesta. Samozrejme, že je ich určite viac, ale ja Vám viem poradiť len tie, ktoré som sama vyskúšala.

Ja osobne vitamín C milujem a neviem si bez neho predstaviť svoju skin care. Budem rada ak mi dáte do komentárov vedieť aký je Váš názor na zloženie kozmetiky, či to riešite, alebo nie a či používate v skincare vitamín C a aké značky sa Vám osvedčili.

AN :)

P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

**tento článok nie je napísaný v rámci žiadnej spolupráce


3 comments

  1. Je skvělé, že máš o kosmetice takový přehled, velmi zajímavý článek! :)

    ReplyDelete
  2. som rada, že čím ďalej tým viac ľudia začínajú riešiť aj zloženie kozmetiky :) s vitamínom C v kozmetike mám naozaj dobré skúsenosti...ale si mi pripomenula, že si musím zase niečo nové zadovážiť :P

    WHEN PIGS FLY

    ReplyDelete
  3. Waaaw super clanok ..top top keby mal aj 5 stran by som docitala..super napisane poucne 👌🏼

    ReplyDelete