Prečo je slnečná ochrana dôležitá

slnečná ochrana

V tieto horúce slnečné dni by sme sa si všetci chceli vyvaľovať niekde pri mori, alebo aspoň pri bazéne. Prvý júlový týždeň je za nami a dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Čo je pre mňa v lete must have kozmetický produkt je ochranný krém s SPF. Bez toho ani na krok. Niekdy mám pocit, že na Slovensku je ochrana pred slnkom dosť podceňovaná a ľudia sa natierajú len keď si idú ľahnúť na kúpalisko, alebo keď idú na dovolenku k moru. Lenže slniečko na nás svieti zakaždým keď vyjdeme z domu. Preto sa pred slnkom treba hlavne v lete chrániť každý jeden deň.


La Roche Posay Anthelios 50

Prečo je ochrana pred slnkom taká dôležitá? Ja chápem, že každý sa chce v lete opáliť, ale väčšina ľudí sa pri pobyte na slnku len spáli a to sú dve odlišné veci. Pokiaľ si pre seba zvolíme dobrý krém, tak sa aj opálime a zároveň ochránime pokožku pred spálením, vysušovaním, vráskam a iným prejavom, ktoré môže spôsobiť dlhý pobyt na slnku. Slnečné žiarenie so sebou prináša nielen teplo ale aj UVA a UVB žiarenie o ktorom ste už iste počuli. No aby sme lepšie pochopili prečo je také dôležité sa pred nimi chrániť si musíme najprv vysvetliť čo spôsobujú a prečo sú pre nás nebezpečné.

UVA žiarenie:
- pôsobí na našu pokožku celoročne a to aj v zime, pretože preniká cez mraky a dokonca preniká aj cez sklo
- dokáže preniknúť do hlbších vrstiev kože kde môže spôsobiť rakovinu kože
- primárne spôsobuje predčasné starnutie, úbytok kolagénu, strácanie elasticity a vrásky
- môže spôsobovať pigmentové škvrny a starecké škvrny

UVB žiarenia:
- rovnako pôsobí na našu pokožku celoročne, UVB lúče však nedokážu preniknúť cez sklo
- dokážu prenikať do vrchných vrstiev kože, kde môže tiež zvýšiť riziko vzniku rakoviny no nie až v takej miere ako UVA
- primárne poškodzuje pokožku, spôsobuje jej začervenanie a spálenie, vysušovanie pokožky, vrásky a stratu elasticity

Preto aby sme predišli týmto rizikám je dôležité sa proti týmto žiareniam chrániť celoročne, ale najmä v lete, kedy je slnko najsilnejšie. Preto je dôležité si zvoliť správny ochranný krém. Dnes je ich na trhu neskutočne veľa druhov, značiek atď. Pokiaľ hovorime o druhoch, tak si môžte vybrať medzi minerálnou a chemickou ochranou proti slnku. Chemická ochrana pôsobí na princípe premeny ultrafialového žiarenia v pokožke na teplo a to teplo rozptýli ešte predtým než spôsobí v pokožke škodu. Na druhej strane minerálna ochrana funguje ako fyzikálna bariéra medzi žiarením a pokožkou. Každý z týchto druhom má svoje výhody a nevýhody, takže si treba zvoliť ten svoj správny podľa preferencií a typu pokožky. Je osobne používam oboje a som spokojná.

Čo sa týka ochrany pred slnkom je určite dôležité vedieť čo znamená SPF a určite je dôležité vedieť že výška SPF neznamená, že budete mať plnú ochranu pred slnkom. SPF znamená Sun Protect Factor no chráni pokožku len pred UVB lúčmi. Preto aj ak máte krém s SPF 50, tak to znamená, že máte skvelú ochranu pred UVB lúčmi ale nie automaticky pred UVA lúčmi. Musí to byť na obale napísané, že daný krém pred UVA lúčmi chráni. Pokiaľ tam taký nápis nenájdete tak takýto krém radšej nekupujte, pretože Vás nemusí dobre ochrániť.  Čo sa týka ochrany SPF tak určite by ste si mali zvoliť minimálne SPF 30 aby Vaša pokožka bola dobre chránená.

La Roche Posay Anthelios XL pumpička

La Roche Posay Anthelios XL swatch

Ja som maniak na ochranu pred slnkom a preto stále hľadám len to najlepšie čo je na trhu a dnes Vám predstavím pár svojich obľúbencov s ktorými prežijete leto bez strachu o svoju pokožku. Topka mdzi topkami je značka La Roche Posay a jej rad ochrany pred slnkom Anthelios. Produkty sú perfektné pre ľudí s citlivou pleťou pretože sú bez parfumácie. V ich sortimente nájdete množstvo variánt od ochranných krémov pre deti, dospelých, na telo či tvár a na výber máte od SPF 30 a po SPF 50+. Ja Vám musím jednoznačne odporučiť La Roche Posay Anthelios XL, ktorý je určený na telo aj tvár a je perfektný pre citlivú pleť a dokonca aj pre ľudí s mastnou pleťou. Mojím veľkým problémom s krémami proti slnku je že väčšina sú veľmi mastné. No tento krém je perfektný a dokonca pleť zmatní. Predáva sa v 50 ml balení s pumpičkou, krém je dosť hustý a ťažšie sa rozotiera, ale to je spôsobené vysokých ochranným faktorom 50+, takže to je úplne normálne. Na pleti nepôsobí vôbec ťažko ani nezanecháva pocit mastnoty. Cítiť z neho jemný chemický zápach, ale to je kvôli tomu, že neobsahuje žiadnu parfumáciu aby bol vhodný aj pre ľudí s citlivou pleťou. Obsahuje samozrejme aj ochranu prev UVA lúčim a pokiaľ máte mastnú pleť tak toto budete milovať.

Druhým skvelým produktom je La Roche Posay Anthelios Mist. Tento produkt nie je tak úplne must have, ale pokiaľ ste kozmetická maniačka ako ja, tak takéto niečo určite oceníte. Jedná sa o ochranný sprej s ochranou proti UVA a UVB a SPF 50. Aplikuje sa na tvár nastriekaním a hotovo. Nie je to však určite vec na každodenné použite a určite použitie krému je praktickejšie a aj cenovo ekonomickejšie. No každý ochranný faktor má určitú dobu pôsobenia a počas dňa by sme si mali ochranný faktor reaplikovať pretože nepôsobí celý deň. Natrieť si krém na telo nie je problém no keď mám na tvári nanesený makeup, tak je nemožné si znovu reaplikovať ochranný faktor na tvár. A práve takýto sprej je skvelý pretože si ho môžte naaplikovať aj na makeup, čím ho vôbec neporušíte a budete opäť chránená pred slnkom.

Vichy Ideal Soleil 50

Vichy Ideal Soleil aplikacia

Pokiaľ chodíte často na výlety, tak je skvelé mať nejaký ochranný krém v malom cestovom balení, pretože vláčiť so sebou veľké balenia je o ničom. Na to je skvelý Vichy Ideal Soleil 50 v takomto ultra malom 30 ml cestovom balení. Obsahuje ochranu pred UVA a UVB a SPF 50. Je hypoalergénny a vhodný pre citlivú pleť a môžte ho naaplikovať na telo i tvár. Obsahuje však parfumáciu, takže ak sa parfémom chcete vyhnúť tak voľte radšej La Roche Posay. Vichy je je veľmi ľahučké a veľmi dobre sa rozotiera aj napriek vysokému ochrannému faktoru. Nosím ho so sebou stále v kabelke a tak ho mám stále po ruke.

Posledným produktom je horúca novinka Bioderma Photoderm Nude Touch, ktorý má rovnako vysokú UVA a UVB. Okrem ochrany pokožky pred slnkom obsahuje pigmenty, ktoré zjednocujú tón pleti. Dostupný je v troch odtieňoch, čo nie je veľa ale keďže sa nejedná o make-up, ale niečo čo je viac podobné BB krému, tak tri odtiene sú celkom fajn. Okrem toho je tento krém vhodný pre zmiešanú až mastnú pleť a zanecháva na pleti matný finish. Je to trošku raritka, pretože väčšina krémov s vysokým ochranným faktorom sú dosť mastné a zanechávajú pokožku lesklú. Skvelá je taktiež konzistencia, ktorá je tekutá, ľahká a veľmi dobre sa rozotiera po pleti. Krém treba pred použitím pretrepať aby sa zmiešali všetky zložky v opačnom prípade to nebude na pleti vyzerať dobre. Vo vnútri sa preto nachádza gulička, ktorá celý proces miešania uľahčuje. Výdrž krému je priemerná, no keďže sa v prvom rade jedná o ochranu pred slnkom, celodenná výdrž sa nedá očakávať. Je to aj kvôli tomu, že ochrana pred slnkom sa musí počas dňa reaplikovať.

Bioderma Photoderm Nude Touch

Bioderma Photoderm Nude Touch Natural

Pokiaľ trávite letné slnečné dni pri vode a chytáte bronz, či trávite celý deň na výlete, tak okrem slnečnej ochrany je skvelé postarať sa o pokožku aj večer po celom dni na slnku. Najlepšie sú na to mlieka po opaľovaní. Pokiaľ máte suchú a citlivú pokožku určite odporúčam použiť Vichy Ideal Soleil After Sun, ktoré je skvelé hydratačné a postará sa o pokožku ktorá je po celom dni na slnku suchá a dodá jej stratenú hydratáciu. Je viac mliečne a priam sa rozpúšťa na pokožke. Veľmi dobre sa rozotiera na pokožke a rýchlo sa vstrebáva (na obrázku swatchov napravo). Pokiaľ ste však trávili čas opaľovaním sa a chcete aby Vás slniečko chytilo krásne do hneda a opálenie Vám vydržalo oveľa dlhšie, tak siahnite po Bioderma Photoderm After Sun, ktorý Vám okrem toho zhydratuje pokožku a je vhodný aj pre citlivú pleť. Bioderma je oproti Vichy viac krémovejšia a hustejšia no stále má ľahkú konzistenciu a veľmi dobre sa rozotiera a má rovnako ako Vichy príjemnú vôňu (na fotke swatchov naľavo).

mlieko po opaľovaní Vichy a Bioderma

Mlieka po opaľovaní

Slnečná ochrana je pre mňa v lete prioritou a dúfam, že som týmto článkom motivovala viac ľudí aby ochranu pred slnkom nezanedbávali a dávali si na slniečko pozor. Skvelý výber produktov na opaľovanie a aj po opaľovaní nájdete na notino.sk odkaľ som všetkých svojich obľúbencov kúpila aj ja a keďže na notino práve tento týždeň prebieha Black Friday kedy s kódom sksummer získate 20% zľavu na nákup vybraných značiek medzi ktorými nájdete aj Biodermu a samozrejme aj veľa ďalších. Určite mi do komentárov nezabudnite napísať či sa v lete chránite pred slnko a aký ochranný faktor používate.

AN :)

P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok je napísaný v spolupráci s notino.sk

2 comments

  1. Wonderful products! Thanks for the beautiful post!

    Have a nice day)

    ReplyDelete
  2. Ten Garnier 50ml sprej mám a je to skvelá vecička, len mne sa z neho neskutočne robí akné. A to isté mám aj po Vichy tom maličkom SPF. Zvláštne, Vichy je určené pre mastnú pleť no ja mám z neho akné. Pre mňa je top produkt Avene 30 SPF z radu Cleanance, z toho sa mi akné nerobí. Inak ale tiež vždy používam SPF.

    ReplyDelete