Ženy vo svete kozmetiky

Zakaždým keď si u mňa doma nájde miesto nová kozmetická značka zaujíma ma trochu aj jej pozadie. Kedy vznika, kto ju založil aká je jej filozofia atď. Stále ma poteší keď zistím, že za tou či onou značkou stojí silná ženská osobnosť, ktorá sa rozhodla to skúsiť v kozmetickou priemysle, priniesla tu niečo nové a dokázala sa presadiť a jej značka je dokonca aj mojím obľúbencom.

inšpirácie na deň žien


Mojou úplne najobľúbenejšou značkou je Estee Lauder. Hneď ako som ju pred rokmi prvý krát vyskúšala, vedela som že patrí medzi topky. Za vznikom tejto značky stojí práve žena. Pôvodným menom Josephine Esther Mentzer, ktorá sa narodila v New Yorku židovským imigrantom. Jej matka pochádzala z Maďarska a otec z Československa. Jej rodičia ju celý život volali Eszti, preto sa rozhodla to dať aj do mena svojej značky (Estée). V roku 1930 sa vydala za Josepha Lautera (neskôr si zmenili meno z Lauter na Lauder) a to sa rozhodla taktiež zakomponovať do názvu značky. Bola jednou z deviatich detí a stále vypomáhala v rodinnom obchodíku, ktorý živil celú rodinu. Tam sa naučila ako funguje podnikanie a jej podnikateľské ambície začali rásť. Neskôr pomáhala svojmu strýkovi, ktorý bol chemikom a vo svojej spoločnosti vyrábal krémy a inú kozmetiku. Na tomto mieste sa v Esteé prebudila vášeň k tomuto odvetviu. Všetky tieto skúsenosti dala Eszti dokopy a v roku 1946 spolu s manželom založili značku Estée Lauder. Začínali len so štyrmi produktmi, no ich kvalita hovorila sama za seba a ich podnikanie sa rok čo rok rozrastalo a o necelých 15 rokov od založenia značky sa dostali už aj na medzinárodný trh a značku Estée Lauder začali predávať v Londýne, Honkongu a nakoniec po celom svete. 

Estee Lauder Double Wear

Na Estée Lauder zbožňujem to, že ich produkty sálajú kvalitou a luxusom. Je mi aj veľmi sympatické to, že aj keď táto značka nepatrí k tým najlacnejším stále majú v ponuke balíčky s miniatúrkami či darčekové balíčky, ktoré sú neskutočne cenovo výhodné. Veľa žien vie takto vyskúšať za skutočne výhodnú cenu viacero produktov a zistiť či im to sadne ešte predtým než investujú do veľkého balenia. Ja som túto značku spoznala práve takto a teraz patrí k mojím top obľúbencom.

Estee Lauder paletka

Druhou skvelou značkou v ktorej vzniku má prsty ďalšia dáma je značka Payot. Značku založila v 20-tych rokoch Nadia Payot (pôvodným menom Nadia Gregori Rachat), ktorá sa narodila v Odese, no kvôli štúdiu medicíny opustila krajinu a presťahovala sa do Švajčiarka, kde spoznala svojho budúceho manžela Edmonda Payota. Nadia bola jednou z prvých ženských lekárok svojej generácie. Nápad na založenie vlastnej kozmetickej značky ju napadlo po stretnutí s prima balerínou Annou Pavlovovou. Telo prima baleríny bolo v špičkovej kondícii, no v nesúlade s tvárou, ktorá bola vyčerpaná. Vtedy Nadia zostavila špeciálnu tvárovú gymnastiku, pretože si uvedomila, že je dôležité cvičiť nielen telom, ale aj tvárou. V tom období začala vytvárať aj vlastné produkty, ktoré by starostlivosť o tvár podporili a tak v roku 1925 otvorila svoj prvý salón v Paríži. Pri výrobe svojich produkt využívala poznatky z medicíny a používala v nich množstvo byliniek. Jej produkty si našli obrovskú obľubu. Značka sa potom začala rýchlo rozrastať a dnes sa teší svetovej obľube vo viac ako 70-tich krajinách.

Payot My Sleeping Pack

Nedá mi tu nespomenúť ani obrovskú ženskú ikonu akou je Gabrielle Bonheur Chanel, ktorá je viac známa pod svojou prezývkou Coco Chanel. Coco sa narodila vo Francúzsku. Pracovala ako krajčírka a keď práve nešila kostýmy tak spievala v kabarete, kde získala aj svoju prezývku Coco. Coco bola stále ambiciózna a svoju prvý obchod s klobúkmi otvorila v roku 1909. Ako rozširovala svoj sortiment, jej návrhy sa stali obľúbené aj medzi známymi osobnosťami a Coco sa stala známou a uznávanou návrhárkou. Jej ambície však boli väčšie a preto sa rozhodla vstúpiť aj do sveta kozmetického priemyslu a v roku 1921 uzrel svetlo sveta parfum Chanel No. 5 a pôvodne sa tento parfém dával ako darček zákazníkom. Dnes je to jeden z najpredávanejších parfumov sveta. 

Chanel

Tieto dámy obdivujem pretože začínali svoje impérium v čase kedy kozmetický priemysel aký ho poznáme dnes bol ešte v plienkach. Hnala ich dopredu vášeň a láska ku kozmetike a svojimi produktmi chceli pomôcť ľudom. Začínali v malom a vďaka kvalite svojich produktov sa ich značky rozrástli a prežili s nami desiatky rokov a poznáme ich dodnes.

Okrem týchto dám samozrejme obdivujem aj ženy, ktoré sa do podnikania pustili v súčasnej dobe a zakladajú nové značky, pretože v dnešnej dobe kedy je trh doslova presýtený kozmetickými značkami je preraziť a dostať sa do povedomia tiež dosť ťažké. Spomedzi mnohých spomeniem značky ako Anastasia Beverly Hills, Beauty Blender, Urban Decay, Bobbi Brown, Huda Beauty či Zoeva.

inšpirácie na deň žien

A keďže už zajtra je tu deň žien, tak týmto článok som chcela vzdať hold všetkým ženám v kozmetickom priemysle, pretože aj vďaka nim a ich produktom vieme podtrhnúť svoju krásu a cítiť sa sebavedomejšie. Ja osobne keď si chcem urobiť radosť tak si idem kúpiť nejaký nový kúsok a je to pre mňa doslova terapia. Takže prečo sa takto nepotešiť aj zajtra, v deň ktorý je venovaný všetkým ženám. Potešiť seba či niekoho blízkeho viete aj vďaka notino.sk ktoré si pre nás na zajtra pripravili darček v podobe 8% zľavy pri zadaní kódu: WOMEN8SK

Určite mi nezabudnite do komentárov napísať ktoré inšpiratívne ženy obdivujete vy. Či už je to niekto z kozmetického, fashion, či iného odvetvia a dajte mi vedieť prečo. :-)



AN :)

P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok je napísaný v spolupráci s notino.sk

3 comments

  1. veľmi pekný článok :) myslím, že treba písať o ženách "v biznise" :)
    nevedela som ani o zľave, takže vďaka za tip :)
    MakeupbyVeo

    ReplyDelete
  2. Velmi hezky napsané. Taky obdivuji všechny, co se pustili do něčeho velkého a daří se jim.
    Povídání nejen o kosmetice

    ReplyDelete
  3. Někdy bych určitě make-up od Estée Lauder chtěla zkusit, protože se jeví, jako jeden z nejlepších na trhu :-) a rtěnka od Chanelu je má vysněná :-) Parádní článek :-) se super produkty!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    ReplyDelete