Ako prežiť zimu v zdraví

Toto hnusné sychravé počasie si vyberá daň na našom zdraví. Preto sa iste rok čo rok všetci snažíme vyhýbať chorobám a robíme preto kadečo. Na to aby som každý rok prežila zimu v zdraví mám pár drobných trikov o ktoré sa s Vami podelím.

1. Vitamíny
Tie sú úplným základom a už keď sme boli malé deti tak nám rodičia hučali do hlavy aby sme jedli vitamíny, aby sme neboli chorí. Môžme zjesť denne kopu ovocia, alebo ich suplovať vitamínmi. Ja vitamíny jem každý deň, ale v zime extra. Najlepšie sú multivitamíny, ktoré obsahujú okrem vitamínov aj minerálne látky a probiotiká. Zabijete tým tri muchy jednou ranou.


2. Výživové doplnky na zvýšenie imunity
Okrem vitamínov sú výborné aj výživové doplnky na podporu imunity ako hliva ustricová, echinacea a rakytník. Na jar a na jeseň posilňujem imunitu Wobenzymom a laktobacilmi. Tohto roku som objavila aj hubu Reishi, ktorá je na podporu imunity perfektná.


3. Zázvorový čaj
Zázvor je známy pre svoje liečivé účinky. Tlmí množenie baktérií a vírusov a zároveň podporuje imunitný systém. Určite si nekupujte zázvorový čaj v sáčkoch, pretože tie obsahujú len pár % zázvoru a kopec iných vecí ako napríklad arómy. Kúpte si koreň zázvoru, ktorý narežte na krúžky a zalejte vriacou vodou. Môžte pridať krúžok citrónu a lyžičku medu a máte v pohári instantné zdravie.


4. Kapucínka veľká
O tejto rastlinke som sa dozvedela minulého roku. Je to silné prírodné širokospektrálne antibiotikum. Pôsobí proti väčšine baktérií, ktoré spôsobujú zápaly dýchacích a močových ciest. Môžte si zohnať, alebo vypestovať rastlinku a urobiť z nej odvar, alebo ju zohnať v tabletkách či takýchto kvapkách.


5. Citrónovo-cesnakovo-zázvorovy zázrak
Prvýkrát som ho pila pred troma rokmi u priateľa. Jeho mama našla na internete recept a ihneď sa do toho pustila. Nikomu to nechutilo. Vôbec nikomu. Okrem mňa. Odvtedy to robím každý rok v zime a veľmi mi to pomáha. Chutí to proste ako citrón cesnak a zázvor, čo logický znie ako riadny humus. Ale je zdravý.


Budeme potrebovať: 
4 citróny (najlepšie bio)
1 veľký strúčik cesnaku (celá hlavička)
3-4 cm zázvoru
1 liter vody

Citróny spolu s kôrou, cesnak a zázvor narežeme na kocky a privedieme do varu. Povaríme 10 minút a potom necháme vychladiť. Celú masu potom rozmixujeme a precedíme cez sitko. Tekutinu nalejeme do sklenej fľaše a držíme v chladničke.  Takto pripravený liečivý zázrak vydrží najviac dva týždne. Denne sa má vypiť maximálne pól deci.


Čo robíte vy aby ste ostali v zime zdravé?

Vaša AN :-)

9 comments

  1. Já občas polykám céčko, ale když cítím, že na mě něco leze, koupím si zázvor a z toho si dělám čaj s citronem, je to přírodní a účinné :-)
    All my cosmetics

    ReplyDelete
  2. Ja sa tabletkám vyhýbam, skôr sa snažím prijímať vitamíny prírodnou formou :) zázvor, citrón, ovocie :)


    Zvláštne dievča
    Čítanie je sexy


    ReplyDelete
  3. Super tipy, já zobu vitamíny a vařím si čaj se zázvorem :).
    Můj blog: Beauty by K.

    ReplyDelete
  4. Vitamín C je moja povinná výbava na jeseň a zimu ʕ•́ᴥ•̀ʔっ

    * Dymové líčenie s MR Salvation Palette *

    ReplyDelete
  5. Já teda zázvor vůbec nemusím, ale kupuji si šumivé tablety s vitamíny. :-)
    welcometomyworld

    ReplyDelete
  6. Jím hlavně ovoce a zeleninu a čaje s citronem :)

    ReplyDelete
  7. Bez zázvorovém čaje si zimu představit nedokážu!
    Je výborný.

    Travel with Marky || Život v Americe

    ReplyDelete
  8. Ja si zvyknem robiť teplé čajíky a každý deň si dávam železo, pretože ho mám málo

    Čo je dobré to musím mať aj s novou vianočnou GIVEAWAY

    ReplyDelete