Opaľovacie krémy ktoré musíte mať


opaľovacie krémy

Leto je tu už za pár dní a preto Vám predstavím TOP 5 opaľovacích krémov, ktoré musíte jednoznačne mať. Ja bez SPF-ka nevystrčím z domu ani päty. Na Slovensku je ochrana pred slnkom dosť podceňovaná a ľudia sa natierajú len keď si idú ľahnúť na kúpalisko, alebo keď idú na dovolenku k moru. Lenže slnko na nás svieti zakaždým keď vyjdeme z domu. Preto sa pred slnkom treba hlavne v lete chrániť každý jeden deň. A dôležité je použiť aj primeraný SPF faktor.

Prečo je ochrana pred slnkom taká dôležitá? Slnečné žiarenie so sebou prináša nielen teplo ale aj UVA a UVB žiarenie o ktorom ste už iste počuli. No aby sme lepšie pochopili prečo je také dôležité sa pred nimi chrániť si musíme najprv vysvetliť čo spôsobujú a prečo sú pre nás nebezpečné.

UVA žiarenie:
- pôsobí na našu pokožku celoročne a to aj v zime, pretože preniká cez mraky a dokonca preniká aj cez sklo
- dokáže preniknúť do hlbších vrstiev kože kde môže spôsobiť rakovinu kože
- primárne spôsobuje predčasné starnutie, úbytok kolagénu, strácanie elasticity a vrásky
- môže spôsobovať pigmentové škvrny a starecké škvrny

UVB žiarenia:
- rovnako pôsobí na našu pokožku celoročne, UVB lúče však nedokážu preniknúť cez sklo
- dokážu prenikať do vrchných vrstiev kože, kde môže tiež zvýšiť riziko vzniku rakoviny no nie až v takej miere ako UVA
- primárne poškodzuje pokožku, spôsobuje jej začervenanie a spálenie, vysušovanie pokožky, vrásky a stratu elasticity

Preto aby sme predišli týmto rizikám je dôležité sa proti týmto žiareniam chrániť celoročne, ale najmä v lete, kedy je slnko najsilnejšie. Preto je dôležité si zvoliť správne opaľovacie krémy s ochranným faktorom. Dnes je ich na trhu neskutočne veľa druhov, značiek atď. Pokiaľ hovorime o druhoch, tak si môžte vybrať medzi minerálnou a chemickou ochranou proti slnku. Chemická ochrana pôsobí na princípe premeny ultrafialového žiarenia v pokožke na teplo a to teplo rozptýli ešte predtým než spôsobí v pokožke škodu. Na druhej strane minerálna ochrana funguje ako fyzikálna bariéra medzi žiarením a pokožkou. Každý z týchto druhom má svoje výhody a nevýhody, takže si treba zvoliť ten svoj správny podľa preferencií a typu pokožky. Je osobne používam oboje a som spokojná.

Čo sa týka ochrany pred slnkom je určite dôležité vedieť čo znamená SPF a určite je dôležité vedieť že výška SPF neznamená, že budete mať plnú ochranu pred slnkom. SPF znamená Sun Protect Factor no chráni pokožku len pred UVB lúčmi. Preto aj ak máte krém s SPF 50, tak to znamená, že máte skvelú ochranu pred UVB lúčmi ale nie automaticky pred UVA lúčmi. Musí to byť na obale napísané, že daný krém pred UVA lúčmi chráni. Pokiaľ tam taký nápis nenájdete tak takýto krém radšej nekupujte, pretože Vás nemusí dobre ochrániť.  Čo sa týka ochrany SPF tak určite by ste si mali zvoliť minimálne SPF 30 aby Vaša pokožka bola dobre chránená.
 
A teraz sa poďme pozrieť na mojich TOP 5 opaľovacích krémov na leto.

Banila Co Hello Sunny

Banila Co Hello Sunny je opaľovacia emulzia s ochranným faktorom SPF 50+ a je určený na oblasť tváre. Pokiaľ ma sledujete už dlhšie tak viete, že milujem kórejskú kozmetiku. Jedným z dôvodov je aj fakt, že vyrábajú najlepšie SPF-ka na tvár. Sú ultra ľahké, nemastné, nezaťažujú pleť a hlavne sú účinné. Všetky tieto vlastnosti nájdete aj pri Banila Co. Navyše sa krém aplikuje s pumičkou a tak sa do vnútra nedostane vzduch a nečistoty. Je perfektný pre všetky typy pleti.

Biotherm Brume Solaire Dry Touch je opaľovací krém určený na telo. Okrem tváre musíme rovnako často natierať aj telo a rovnako ako na pleti, tak aj na telo nemám rada opaľováky, ktoré sú mastné a lepkavé. Pokiaľ ste na tom tak isto, tak potom Biotherm je must have. Výhodou je sprejová aplikácia, ktorá je rýchla a ľahká. Produkt potom iba vmasírujete do pokožky a hotovo. Výsledný efekt je chránená pokožka bez mastného pocitu. Navyše vonia nádherne citrusovo, čo mu dodáva osviežujúci pocit.

Biotherm Dry Touch
La Roche Posay Anthelios

Najlepší opaľovací krém v spreji na tvár je jednoznačne La Roche Posay Anthelios. Skvelá lekárňová značka, ktorá je tou pravou voľbou pre ľudí s citlivou pokožkou. Je skvelou voľbou pokiaľ si počas dňa potrebujete reaplikovať SPF-ko a máte make-up. Jednoducho ho nasprejujete na tvár, jemne vklepkáte a Vaša pleť je opäť chránená. Navyše je ultra ľahký, nemastný a nelepkavý. Z radu Anthelios majú množstvo dostupných druhov, pre rôzne typy pleti, pre detí a dokonca aj tieto sprejové verzie.

Novinka od Purito Daily Go-To Sunscreen s SPF50+ je akýmsi reparátom po škandále spred pár rokov. Tentoraz to už Purito urobili správne a priniesli na trh skvelé ľahké SPF, ktoré skvele chráni pokožku, nezanecháva biely povlak, je nemastné a na pokožke nelepí. Opaľovací krém sa nachádza v klasické vytláčanej, ktorú môžte pokojne nosiť každý deň v kabelke na pravidelnú reaplikáciu.

Purito Daily Go-To Sunscreen
MISSHA Sunessence SPF45

A v neposlednom rade MISSHA Essence Sun SPF45 je stálica medzi kórejskými značkami. Pokiaľ chcete ísť na istotu, tak si stále zvoľte značku MISSHA. Bola to jedna z prvých kórejských značiek na našom trhu a niet sa čo čudovať prečo. Má konzistentne tie najlepšie produkty na trhu a širokú paletu SPFiek. Ultra ľahká esencia na každý deň Vás plne ochráni aj napriek tomu že ochranný faktor je o čosi nižší.

Dúfam, že Vám moja top 5 pomohla pri výbere SPF na toto leto, ale či si už volíte z mojej topky, alebo si zvolíte iné, najdôležitejšie je natierať, natierať a natierať, aby bola pokožka chránená. Zároveň budem rada ak mi do komentára dáte tip na Vaše must have.






P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok je napísaný v spolupráci s notino.sk


1 comment

  1. Z tohto vyberu poznám niektoré, no aj tak ten čo mám najradšej ja, sa tu nenachádza. Už druhým rokom používam Astrid suchý opalovaci sprej a za mna teda topka - odporučam vyskušat.

    ReplyDelete