Skin Care pre rôzne typy pleti

Vybrať si pre seba tie správne produkty a zostaviť si skin care rutinu od A po Z sa niekedy môže zdať ako veda. Najmä keď prídeme do drogérie či parfumérie a na výber mám z toľkého množstva produktov. Ja sama som ešte pred pár rokmi nevedela, čo je pre moju pleť vhodné a nevhodné a skúšala som všetko a nie stále to bolo pre moju pleť prospešné. Nešlo o to, že by dané produkty neboli dobré, ale proste neboli vhodné pre môj typ pleti. A práve preto prvý krokom k zostaveniu dobrej skin care rutiny je spoznať svoj typ pleti. Dnes si preto prejdeme rôzne typy pleti, ako ich identifikovať a aký typ produktov sa pre ne hodí.


Suchá pleť

skin care rutina pre suchú pleť
Suchá pleť trápi mnoho ľudí a môžete mať suchú pleť celoročne, alebo len počas studeného obdobia. Taktiež s pribúdajúcim vekom môže byť pleť suchšia ako bola v mladosti. Prejavuje sa najmä pnutím pleti, šupinkami, na dotyk môže byť pleť drsná a častokrát je mdlá. Základom starostlivosti o tento typ pleti je hydratácia a olejčeky, ktoré zabránia nadmernému vysušovaniu pleti. A naopak by ste sa mali vyhýbať produktom ktoré obsahujú alkohol či ílové produkty, ktoré môžu Vašu pleť ešte viac vysušovať.

Pri čistení a odličovaní pleti dbajte na to aby ste si nevybrali produkty ktoré Vás zbavia Vašich prirodzených olejov v pleti.  Ja odporúčam Total Renewoil od Biotherm, ktorý pleť vyčistí, ale nevysuší. Do Vašej skin care rutiny by ste mali hlavne zaradiť hydratačné produkty, ktoré obsahujú napríklad kyselinu hyaluronovú ako napríklad tonikum It´s Skin Hyaluronic Acid či plátenú masku Loreal Paris Hyaluron Expert. No značku na ktorú by ste sa mali podľa mňa zamerať je značka Kiehls ktorá je podľa mňa pre suchú pleť ako stvorená. Množstvo ich produktov obsahuje olejčeky a majú veľmi dobré hutné krémy a dokonca aj s obsahom SPF (na ktoré určite nikdy nezabúdajte). Napríklad ich ikonický rad Midnight Recovery, ktorý obsahuje skvelé sérum na pleť ale aj očné okolie. Za zmienku určite stojí aj rad Milky od značky PIXI, ktorý je skvelý hydratačný a je práve preto určený pre suchú pleť.

Zmiešaná pleť

skin care pre zmiešanú pleť

Zmiešaná pleť je dosť nevďačný typ pleti, pretože tu musíte riešiť viac problematík naraz. Prejavuje sa najčastejšie mastnou T-zónou (teda čelo a nos) a zvyšná časť tváre je buď normálna, suchá či precitlivelá, alebo dokonca aj všetko naraz. Pri zmiešanej pleti je veľmi dôležité, aby ste používali produkty, ktoré budú regulovať tvorbu mazu, ale zároveň aby nevysušovali pleť a hydratovali suché miesta. 

Odporúčam Estee Lauder Perfectly Clean čistiaci gél, ktorý odstráni prebytočnú mastnotu, ale zároveň pleť nevysušuje. Sama som spotrebovala asi 3 balenia a neviem ho ani vynachváliť. Skvelé sú aj hĺbkovo čistiace bublinkové masky, ktoré sú zároveň aj zábavné ako napríklad TONYMOLY. Pokiaľ však používate pleťové masky, je dobré robiť multimasking. A teda na rôzne časti tváre si aplikovať rôzne druhy másk podľa ich zamerania. Teda ílové masky na T-zónu, hydratačné masky na suchšie časti a rozžiarujúce masky na oblasti ktoré sú mdlé. PIXI Glow Mud Mask s obsahom kyseliny glykolovej odstráni odumreté kožné bunky a prežiari mdlú pleť. Skvelý produkt na rozžiarenie pleti je aj sérum s vitamínom C napríklad od Kylie Skin. Pokiaľ máte niektoré miesta na pleti trošku citlivejšie, tak určite sa Vám zapáči tonikum Kiehls Calendula Herbal Extract, ktoré pleť zhydratuje a upokojí. Očné a denné/nočné krémy by ste mali voliť hydratačné no gélovité, aby to príliš nezaťažilo mastné oblasti, ale zhydratovalo suchšie oblasti ako napríklad Clinique Moisture Surge a Kiehls Creamy Eye Treatment. A samozrejme nikdy nezabúdajte chrániť pleť SPF-kom, najmä ako budete používať AHA kyseliny a vitamín C. Ja odporúčam faktor 50+ ako napríklad tento krém od Clarins ktorý nezanecháva na pleti mastný pocit.


Mastná pleť

skin care pre mastnú pleť
O mastnej pleti by som Vám vedela písať od rána do večera, pretože sama ju mám a to už od svojich teenagerských rokov. Prejavuje sa prebytočnou mazotvorbou najmä v oblasti T-zóny, ale aj zvyšné časti tváre sú mastné. Tento typ pleti má dosť často aj rozšírené póry a väčší sklon k ich upchávaniu aj tvorbe akné. Pleť sa môže prebytočne mastiť aj kvôli tom, že je dehydrovaná, takže je dôležití pleť zbavovať prebytočnej mastnoty, čistiť póriky do hĺbky, ale zároveň pleť hydratovať produktmi, ktoré ju nebudú viac mastiť a upchávať póry. Pri tomto type pleti môžete v podstate voliť podobný typ produktov ako pri zmiešanej.

Čistiaci gél by mal pleť poriadne vyčistiť a zbaviť všetkej mastnoty, ale zároveň ju zbytočne nevysušovať. Tu by som siahla po kórejskej kozmetike, ktorá mňa osobne nikdy nesklamala ako napríklad značku It´s Skin. Ja osobne zbožňujem ílové čistiace masky ako napríklad Kiehls Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque.  Čo sa týka tonika tak tie sú väčšinou vodičkové a tie zvyčajne nijak nezaťažia mastnú pleť, takže tu nemôžte urobiť veľmi krok vedľa. Ako príklad som vám tu uviedla Kiehls Ultra Facial toner, ktorý je priamo určený na mastnú pleť pretože je bez obsahu olejov. Dôležitou súčasťou každej skin care je sérum a pre mňa osobne aj plátená maska. Na rozdiel od ostatných typov pleti by ste sa tu mali zamerať na jednu veľmi dôležitú látku, ktorou je niacinamide, ktorý dokáže regulovať tvorbu mastnoty a sťahuje rozšírené póry. Veľmi dobré sérum je napríklad It´s Skin PO Effector  a plátené masky jedine z kórejskej kozmetiky. Napríklad TONYMOLY či iné. Pri očných a denných krémoch či SPF platí to isté čo pri zmiešanej pleti a môžete v podstate voliť aj rovnaké produkty. Dôležité je aby hydratovali a boli ľahké a nezaťažujúce. V názvoch nájdete často - matte, oli-free, lightwear, gel, light a podobne. Jednoznačne odporúčam Estee Lauder DayWear Matte, po ktorom sa nebudete vôbec lesknúť pretože dokáže udržať mastnotu na uzde. 


Citlivá pleť

skin care pre citlivú pleť
Citlivá pleť je zväčša kombinovaná s niektorou z vyššie uvedených, ale najčastejšie so suchou. Ale môžete mať pokojne aj zmiešanú pleť a niektoré oblasti tváre môžete mať precitlivené. Prejavuje sa začervenaním a podráždenou pleťou. Pri starostlivosti o tento typ pleti by som volila radšej menšie množstvo produktov a vyhýbala by som sa bezhlavému testovaniu noviniek. Keď už nájdete rutinu, ktorá vám vyhovuje a Vaša pleť ju znesie, tak by som sa pri nej držala ako kliešť. Dôležité je vyhýbať sa dráždivým látkam ako sú napríklad alkohol, parfumácia, esenciálne oleje, kyseliny, retinol ale aj iným látkam, ktoré sa odpozorovali, že vám pleť dráždia. Pre každého to môže byť úplne iné.

Aj pri tejto skin care Vám odporučím niečo od Kiehls a to Centella Sensitive Facial Cleanser. Centella Asiatica, alebo v skratke CICA je látka, ktorá bude Váš dobrý kamarát, pretože dokáže upokojovať podráždenú pleť. Nájdete ju napríklad aj v toniku It´s Skin Tiger CICA. Odporúčam sa pozrieť aj na značku Biotherm a ich rad Life Plankton, ktorý je zameraný na obnovu poškodenej kožnej bariéry. A ak ste viac na kórejskú kozmetiku, tak podobné produkty má aj značka Real Barrier, ktorá taktiež obnovuje kožnú bariéru. Túto značku môžete kúpiť exkluzívne len parfumériách DOUGLAS. Má skvelé zloženie prispôsobené citlivej pleti. A taktiež aj Mario Badescu má skvelé hutné krémiky na pleť a očné okolie a to všetko s minimálnym zložením a bez parfumácie.


Problematická pleť

skin care pre problematickú pleť
Aj s týmto typom pleti som si odžila pár tennagerských rokov. Našťastie v dnešnej dobe je oveľa viac účinnejších produktov, ako bolo za mojich čias. Problematická pleť sa prejavuje upchanými a zapálenými pórikmi a vznikom akné. Pri tomto type pleti je najdôležitejšie čistenie pleti. 

Mať poruke pri čistení malého pomocníka v podobe čistiacej kefky je veľké plus. FOREO používam aj teraz a je to skvelý pomocník, ktorý dokáže pleť vyčistiť oveľa lepšie ako len pomocou rúk. Vaša go to značka by mala byť primárne zameraná na akné. Napríkald Mario Badescu, ktorý ma v portfóliu skvelé produkty na čisteniu ako Acne Facial Cleanser, sérá Anti Acne Serum a ikonické Drying Lotion. Hĺbkovo čistiace masky by ste si mali robiť aspoň raz týždenne. Určite voľte ílove masky, ktoré vytiahnu z pórov mastnou a nečistoty. Napríklad TONYMOLY, ale aj ktorákoľvek ílova maska zvyššie uvedených. Problematická pleť je často spojená aj s mastnou pleťou a preto ak je to Váš prípad tak sa porozhliadnite po produktoch ktoré regulujú tvorbu mazu, napríklad Real Barrier Control T Toner. Na zapálené vyrážky je skvelý čajovník, ktorý má antiseptické vlastnosti. Skvelý je olejček ale aj skin cre s podobe plátenej masky napríklad od TONYMOLY či It´s Skin. Celú skin care je dobré ukončiť lahučkým krémom ktorý je nekomedogénny a zároveň bojuje s akné (Kiehls Breakout Control Lotion), alebo dobrým BB či CC krémom, ktorá dokážu zakryť akné napríklad It Cosmetics CC+.


Zrelá pleť

skin care pre zrelú pleť

Je jedno či máme pleť suchú, normálnu, mastnú, zmiešanú či citlivú, aj tak sa raz dostaneme do štádia kedy si všimneme prvé vrásky a začnem tomu prispôsobovať aj svoju skin care. S pribúdajúcim vekom sa naša pleť aj pár krát zmení a prejde rôznymi štádiami, no vráskam neutečie nikto. To že základom boja proti vráskam je hydratácia, to už asi vie každý, no mám tu pre Vás aj tak pár tipov, ktorými si viete dopomôcť.


Čistenie pleti je stále veľmi dôležité no je dobré voliť čistiace produkty, ktoré sú zároveň k pleti jemné a možno aj hydratačné. Estee Lauder má skvelé produkty a je to značka, ktorá vie ako sa postarať o zrelú pleť, či už čistením alebo hydratačými, či liftingovými produktmi. Ich ikonické sérum Advance Night Repair je na trhu už roky a je stále milované a len málo sér ho dokáže predčiť. Pokiaľ radi maskujete, tak maska, ktorá vašu pleť nielen vyčistí ale aj pekne napne je Glam Glow Youth Mud. Je to jedným slovom zázrak vo fľaštičke. Pri boji s vráskami by ste mali do svojej skin care zaradiť produkty obsahujúce kolagén, retinol a vitamín C. Buď v podobe toník (It´s Skin Collagen Voluming Toner), alebo v podobe sér (Clinique Fresh Pressed). Prvé známky starnutia sa zvyčajne objavujú v oblasti očného okolia a totálne nelepší produkt na spevnenie očného okolie je Lancome Genefique Yeux. Lahučké očné sérum s masážnou guličkou je zatiaľ to najlepšie čo som skúšala a budete ho milovať. V podstate celý rad Genefique je skvelý pre zrelú pleť, takže sa naň určite oplatí mrknúť. Očnému okoliu veľmi pomôžu aj polmesiačiky pod oči napríklad Dermacol 3D Hyaluron Therapy.  Celú skin care je dobé ukončiť dobrým hydratačným krémom najlepšie s ochranným faktorom, napríklad Clinique, alebo Eisenberg.


Každá z nás má inú pleť a aj keď 2 osoby majú rovnaký typ pleti nemusia im vyhovovať tie isté produkty. Kozmetika je veľmi individuálna a preto je dôležité sa zamerať hlavne na typ produktov o ktorých viete, že Vám vyhovujú. Tieto skin care rutiny som zostavovala len ako ukážku, ako by asi mohla vyzerať rutina pre dané typy pleti a zameriavala som sa hlavne na značky ktoré už poznám. 

Taktiež je veľmi dôležité si uvedomiť, že Váš typ pleti sa môže meniť podľa ročných období a preto je dobré tomu prispôsobovať aj svoju skin care. Najmä v zime môžete pociťovať že vaša pleť je viac suchšia a citlivejšia a preto produkty, ktoré Vám vyhovovali v lete Vám v zime už nesedia. Nezmenili sa produkty, ale Vaša pleť a preto na túto zmenu treba reagovať a obmeniť svoju rutinu. Dúfam, že vám článok aspoň trošku pomohol a určite mi nezabudnite dole do komentárov napísať aký typ pleti máte vy.

P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok je napísaný v spolupráci s douglas.sk


1 comment

  1. Tu masku s kys. hyaluronovou od L'Oreal musím vyzkoušet - přála jsem si z této řady i krémy, tak snad mi budou vyhovovat. :))

    ReplyDelete