Ako sa vyznať v zložení kozmetiky

Dnešný trh s kozmetikou je už čím ďalej tým viac presýtený a človek nevie čo si kúpiť skôr. No na rozdiel od minulosti máme väčší výber a nemusíme sa uspokojiť s krémom pre všetky typy pleti ale môžeme si kúpiť krém presne určený pre náš typ či problematiku pleti.  Oproti minulosti máme aj oveľa väčší prístup k informáciám a väčšina z nás už má akú takú predstavu o tom čo vo svojej kozmetike chce a čo tam nechce. Viac sa zaujímame o to, aby zloženie kozmetických produktov bolo dobré a neobsahovalo to zbytočnosti. No nie každý z nás vyštudoval chémiu a vyznať sa v zložení kozmetiky je pre mnohých španielska dedina. Ja sama nie som žiaden expert a chémiu som mala naposledy na základnej škole. Ale zaujímam sa aktívne o zloženie kozmetiky a rada sa učím nové a nové veci. Preto ak aj Vás zaujíma to ako si môžete sami doma zistiť ako je na tom Váš obľúbený krém, tak toto je článok pre Vás.

zloženie kozmetiky INCI

Na začiatok by sme si asi mali vysvetliť čo je to vlastne INCI, pretože to je tá najdôležitejšia vec na obale kozmetického produktu. Je to skratka pre International Nomenclature of Cosmetic Ingredients a teda v preklade medzinárodné názvoslovie kozmetických ingrediencií. Teda ak výrobok má zloženie na obale popísané systémom INCI, tak všetky ingrediencie sú na obale pomenované rovnako bez rozdielu v akej krajine bol vyrobený. V Európskej Únii je to pre výrobcov povinnosť udávať všetky ingrediencie na základe INCI, ale výrobcom nič nebráni aby vedľa tohto názvu uviedli aj názov jazyku výrobcu. Názvy pochádzajú buď z latinčiny, alebo angličtiny. 

Výrobcovia majú povinnosť INCI udávať v poradí podľa množstva, teda na začiatku sa nachádza ingrediencia ktorej je v produkte najviac atď. Teda až pokiaľ sa nedostaneme na koncentráciu 1% a menej. Tieto látky si už potom môžu výrobcovia zoradiť v poradí v akom uznajú za vhodné. Toto je však veľmi dôležité, pretože ak výrobca deklaruje, že jeho krém obsahuje kyselinu hyaluronovú a vy sa pozriete na zloženie a uvidíte túto látku na jednom z posledných miest, tak viete, že jej tam nie je až tak veľa a vyhodíte svoje peniaze možno aj zbytočne. Preto ak kupujete produkt a idete po konkrétnej účinnej látke, tak ju hľadajte na prvých priečkach. Neplatí to však pri úplne všetkých látkach, pretože niektoré sú regulované a môžu byť v produktoch iba v malej koncentrácii. No sú natoľko silné, že aj tak malá koncentrácia stačí na dosiahnutie viditeľného účinku. Jedná sa napríklad o retinoidy alebo aj o kyselinu salicylovú. Niekedy Vám postačí aj taká mala nápoveda a to je to ak sa výrobca na obale pochváli aj skutočnou koncentráciou účinnej látky na obale. No ani to nemusí byť pravidlo.

INCI musí byť uvedené na každom obale a malo by byť uvedené dokonca aj na vzorkách. Ja osobne mám radšej produkty s čo najkratším zložením, no pre niekoho to môže byť aj naopak. Niekto môže mať dojem, že viac je viac. No podľa môjho názoru, čím viac ingrediencií obsahuje produkt tak tým väčšia šanca, že narazíte na nejaký alergén, alebo látku, ktorá nebude Vašej pleti proste vyhovovať. No zas tým nechcem povedať že daný produkt je zlý, len už je oveľa zložitejšie prejsť všetky položky INCI.

Teraz ste si možno pomysleli, že je to celkom fajn info, ale ako Vám to pomôže zistiť či Váš krém je OK alebo nie. Toto je jediná nevýhoda INCI a to že ak nepoznáte medzinárodný názov danej látky tak sa ďaleko nepohnete. O zloženie kozmetiky sa zaujímam nejeden rok a poznám hlavné účinné látky, ktoré v kozmetike vyhľadávam, ale poznám aj látky, ktorým sa vyhýbam. Stále keď si takto rozoberám zloženie, tak sa niečo nové priučím a spoznávam viac látok. No pokiaľ sa nechcete učiť, alebo proste Vaša pamäť nie je na takéto veci, tak na internete je množstvo stránok, ktoré Vám s tým pomôžu. Zahraničné stránky však môžu byť mätúce, pretože sa tam používa odbornejšia terminológia no našťastie máme už aj na Slovensku stánku, ktorú si zaľúbite. Jedná sa o stránku lakrem.sk ktorá dešifruje zloženie kozmetiky a zameriava sa hlavne na edukačnú stránku kozmetiky. No nájdete tam aj recenzie užívateľov ku ktorým viete prispieť aj vy. Páči sa mi, že zloženie je tam rozobraté dopodrobna, no zároveň aj jednoducho a zrozumiteľne pre laikov. 

Skúsme sa preto pozrieť na nejaký produkt spoločne a uvidíte, že je to úplne jednoduché a zábavné. Značku ktorú asi každý pozná a zároveň aj miluje je The Ordinary. Vybrala som si tu na ukážku niacinamidové sérum so zinkom. V úvode stránky máte celkové skóre podľa zloženia a hodnotenie a odporúčanie kde sa dá produkt kúpiť. Keď prejdete nižšie tak sa dostanete na základný prehľad kde máte rozpísané základné info o obsahu ingrediencií ktorým sa možno chcete vyhnúť (parfumácia, alkohol, silikóny, parabény atď.) a stručný popis produktu.  Potom sa dostanete na sumár produktu kde sa dozviete výhody a nevýhody produktu. Páči sa mi, že každý produkt je hodnotený objektívne a máte možnosť sa pozrieť na obe strana mince. Nižšie uvidíte zhrnutie produktu, po ktorom nasleduje zloženie INCI, kde máte rozpísané všetko zloženie a farebne rozlíšené látky podľa rizika. Údaje o riziku látok sú čerpané z databázy Skin Deep. Toto je však len informatívne, pretože všetci vieme, že to čo sadne našej kamoške nemusí sadnúť aj nám a naopak a teda aj tu sa jedná len o možné riziko v podobe alergie alebo podráždenia. A nakoniec sa dostávame k záložke aktívne látky a tu máte dopodrobna rozpísané čo dané latky robia, alebo prečo v produkte sú a aká je ich úloha a zároveň na ktorom mieste v zložení sú umiestnené. A ak niekto napísal k produktu hodnotenie tak to si môžete prečítať úplne na konci stránky.

lakrem zloženie kozmetiky
Myslím si, že na stránke je množstvo užitočných informácií, ktoré využijete ak ste milovníci kozmetiky a chcete z nej vyťažiť čo najviac a vedieť za čo platíte. Nájdete tam značky ako La Roche Posay, Clinique alebo aj moju milovanú kórejskú kozmetiku ako Pyunkang Yul, COSRX a veľa veľa iných. Budem rada ak mi napíšete či sa zaujímate o to čo obsahuje vaša skin care a akým spôsobom ste si doteraz vyhľadávali zloženie kozmetiky a ja sa na Vás teším pri ďalšom článku.



P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok je napísaný v rámci spolupráce s lakrem.sk



9 comments

  1. Skvelý článok. Veľmi nápomocný.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    ReplyDelete
  2. So cool to find out about these products. You don't really seem them in England.

    ReplyDelete
  3. Moc pěkný článek, nikdy jsem se nad složením nepozastavila, ale teď se půjdu podívat na krém, který používám, jak na tom vlastně je a už předem tuším, že asi budu nemile překvapená. :D

    Lucka z Seriouszone

    ReplyDelete
  4. Great resource, will bookmark this one for sure!

    ReplyDelete
  5. I love your blog so much. Looking forward to reading more!

    ReplyDelete
  6. Looking forward to reading more. Keep sharing!

    ReplyDelete