Ako si správne zvoliť peeling

Peeling je spôsob starostlivosti o pleť ale aj telo, pri ktorom sa zbavujeme odumretých kožných buniek. Priznám sa, že bez peelingu si neviem vôbec predstaviť svoju starostlivosť o pleť. Zbavím sa tým šupiniek a suchej kože a taktiež mi to pomáha udržiavať moju pleť a póry čisté. Pekne rozjasní pleť a pomáha aj pri boji s akné. Každá z nás má však úplne iný typ pleti a typ pokožky a v dnešnej dobe je na trhu viacero typov peelingov. Pokiaľ Vás zaujíma ako si pre seba vybrať ten správny peeling, tak čítajte ďalej.

akosi vybrať správny peeling

Začneme telovými peelingmi, pretože tie nie sú až také komplikované. Telové peelingy fungujú na mechanickom odstraňovaní odumretých kožných buniek z tela. Preto ich aj voláme mechanické peelingy.

Mechanickým peelingom sa myslí peeling, ktorý obsahuje peelingové zrniečka, ktorými si šúchate po pokožke a manuálne ošúchavate vrchnú vrstvu pokožky a zbavujete ju odumretých buniek. Táto metóda peelingu je podľa môjho názoru najdrsnejšia, no sú dostupné aj trošku šetrnejšie formy. Peelingy by sa určite nemali používať každý deň a čím citlivejšiu pokožku máte, tak tým zriedkavejšie ich používajte. Na našom trhu sú najrozšírenejšie štyri hlavné druhy telových peelingov a to peelingy s peelingovými zrniečkami, cukrové, soľné a kávové peelingy.



Peelingy s pílingovými zrniečkami obsahujú rôzne pevné zrniečka napríklad z ovocia, ktoré mechanickým spôsobom odstraňujú odumretú pokožku. Väčšinou sú takéto peelingy zakomponované vrámci sprchových gélov, alebo sú v kombinácii s inými druhmi peelingoov. Je to najmä z toho dôvodu, aby samotné zrniečka neboli v produkte husto a tým neboli na pokožku také drsné. Skvelé sprchové peelingy sú napríklad od Rituals a Mary Kay no aj veľa iných značiek. Peeling MISSHA napríklad obsahuje hroznové zrniečka v kombinácii so soľou. Pokiaľ však máte veľmi citlivú pokožku tela, tak takéto peelingy pre Vás nemusia byť najvhodnejšie. Volila by som peelingy, ktoré majú takéto peelingové zrniečka veľmi nariedko, alebo také, ktoré obsahujú iba veľmi jemné zrniečka.


Rituals Sakura


MISSHA peeling


Manufaktura peeling


Oveľa jemnejšie na pokožku tela sú soľné a cukrové peelingy, ktoré sú aj moje najobľúbenejšie. Oboje obsahujú buď soľ, alebo cukor ako hlavnú peelingovú zložku, ktorá sa počas sprchovania a peelingovania na pokožke pomaly rozpúšťa. Oboje zvyknú obsahovať oleje, ktoré pokožke dodajú extra výživu. Soľné peelingy sú niekedy kombinované s peelingovými zrniečkami ako MISSHA alebo sprchový peeling Manufaktura. Perfektné soľné peelingy sú aj Soaphoria, či od Oriflame. Pri soľných peelingoch si však treba dávať pozor aby ste nemali na tele žiadne poranenie, pretože to potom bude poriadne štípať. Pokiaľ milujete voňavé produkty, tak potom siahnite určite po cukrových peelingoch. Mojimi obľúbencami sú Dermacol a Ziaja no vyrába ich aj mnoho iných značiek.

Manufaktura píling


soľlný píling

Dermacol píling

A nakoniec kávový peeling, ktorý mi príde zo všetkých týchto telových peelingov najjemnejší. Kávové zrniečka sa síce počas peelingu nerozpúšťajú no nie sú vôbec drsné na pokožku. Káva má okrem toho veľmi veľa skvelých účinkov na telo a je aj skvelým pomocníkom v boji proti celulitíde. Taktiež obsahujú oleje, ktoré oceníte hlavne v zimnom období. Takéto peelingy sú multifunkčné a viete ich okrem tela použiť aj na tvár. Najznámejšie značky sú napríklad Mark a Body Be. Tento peeling má však jednu hlavnú nevýhodu kvôli ktorej ho ja osobne až tak veľmi nemusím. Po jeho použití je po ňom v sprche hrozný bordel :-D


Body Be scrub

Vybrať si spomedzi telových peelingov nie je až také komplikované, pretože všetky fungujú na rovnakom princípe a je už len na Vás akú formu si zvolíte pre svoj typ pokožky. Ja obľubujem soľné a cukrové, pretože sú k pokožke jemné, sú voňavé a oleje v nich obsiahnuté pekne zhydratujú pokožku. A po ich použití nemusím umývať sprchu.


A dostávame sa k pleťovým peelingom, ktoré sú už trošku komplikovanejšie. Okrem mechanických peelingov totiž poznáme aj chemické a enzymatické peelingy. Každý z týchto peelingov funguje na úplne inom princípe a je veľmi dôležité pochopiť ako fungujú, aby ste vedeli ktorí z nich si zvoliť.


pleťové pílingy

To ako fungujú mechanické peelingy sme si už vysvetlili na začiatku a to isté platí aj pri mechanických peeligoch na tvár. Obsahujú peelingové zrniečka, ktorými si vieme doslova zbrúsiť pleť a zbaviť ju všetkého zlého :-D Kedysi boli na trhu dostupné iba takéto pelingy, ktoré boli drsné ako šmirgel. Dnes sa firmy snažia vyrábať peelingy ktoré obsahujú veľmi jemnučké zrniečka a preto nie sú na pokožku až také drsné no stále je to manuálne zošúchavanie kože, ktoré ja osobne až tak  neobľubujem a rovnako ako pri telových peeligoch tak aj tu si viete zvoliť medzi peelingovými zrniečkami, cukrom, soľou, alebo kávou. Takýto typ peelingov sa určite neodporúča robiť viackrát ako raz do týždňa a pokiaľ máte citlivú pleť, tak by som vám tento typ určite neodporúčala. Dokonca aj ja mám po týchto peelingoch začervenanú pleť a to ju nemám citlivú.


Soaphoria píling


Soaphoria píling

Loreal scrub

No dnes už doba postúpila a my máme možnosť voľby medzi viacerými formami peelingov. A jednou z nich je aj chemický peeling. Už len samotný názov znie strašidelne, pretože v dnešnej dobe je slovo chémia v kozmetike obrovský strašiak, pretože dnes je v móde byť proste BIO. No chémia sa vyskytuje vo všetkom a dokonca aj v prírode vznikajú chemické procesy bežne. Takže keď ste sa pri slove chémia neprežehnali a chcete vedieť o tejto peelingovej metóde viac, tak čítajte ďalej.

Chemický peeling využíva na odstaňovanie odumretých buniek kyseliny (opäť ďalšie strašidelné slovo, kyselina na tvár OMG), ktoré narušia povrchovú vrstvu pokožky, ktorá sa potom oddelí aby sa na jej mieste mohla vytvoriť nová zregenerovaná vrstva. Podľa sily a koncentrácie kyselín, ktoré sa použijú je možné urobiť len jemný, alebo až hlboký peeling. To ktorý typ peelingu je pre Vás vhodný záleží od typu Vašej pleti a výsledku aký chcete dosiahnuť. Takýto druh peelingu je vhodný nielen na pravidelné odstránenie odumretých buniek, ale aj na zbavenie sa jazvičiek po akné a na to je vhodný už silnejší peeling. Pokiaľ si ale robíte chemický peeling je veľmi dôležité aby ste sa vyhýbali slnku, alebo použili vysoký ochranný faktor.

Kedysi ste si takýto peeling mohli urobiť len u kožnej lekárky, alebo u kozmetičky, ale dnes si viete takéto peelingy kúpiť a urobiť aj doma. Tieto domáce peelingy však obsahujú oveľa slabšie koncentrácie, ale aj napriek tomu sú dostatočne účinné. Pokiaľ sa rozhodnete podstúpiť takýto peeling u profesionála, tak nemusíte nič riešiť, pretože kozmetička zhodnotí Váš typ a stav pleti a vyberie pre Vás to najlepšie. Ak sa o svoju pleť staráte doma a chceli by ste si takýto peeling urobiť vo vlastnej réžii, tak je dôležité oboznámiť sa s hlavnými druhmi kyselín, ktoré sa pri chemickom peelingu používajú.

COSRX AHA BHA

Poznáme tri druhy kyselín používané pri chemických peelingoch a sú to AHA, BHA a PHA:

AHA - alpha hydroxy acid
Sú to teda alfa hydroxy kyseliny a niekde sa môžte stretnúť aj s pojmom ovocné kyseliny. Tieto sú jedny z najpoužívanejších a najbežnejších a často ich nájdete ako súčasť krémov, masiek či čistiacich gélov. Tieto kyseliny sa zameriavajú na najvrchnejšiu vrstvu pokožky. Medzi AHA patria kyselina mliečna, kyselina glykolová a kyselina mandľová. Sú vhodné pre všetky typy pleti okrem citlivej.

BHA - beta hydroxy acid
Poznáme iba jednu beta kyselinu a to kyselinu salicylová, ktorá patrí to kategórie beta pretože je narozdiel od AHA rozpustná v tukoch. Vie prenikať do hlbších vrstiev pokožky a ako jediná dokáže preniknúť aj do pórov a zvnútra ich prečistiť. Preto je táto kyselina perfektná v boji proti akné a je vhodná aj na odstránenie jazvičiek po akné. Najvhodnejšia pre mastnú a aknóznu pleť a nie je veľmi vhodná na suchú pleť.

PHA - poly hydroxy acid
Je to nová generácia kyselín, ktorá sa objavila na trhu. Išlo najmä o to, aby sa vytvorili kyseliny, ktoré budú rovnako účinné ako AHA ale nie tak dráždivé a boli by teda vhodné aj pre citlivú pleť. Tieto kyseliny majú väčšie molekuly a preto ťažšie prenikajú do pokožky a ich účinok je pomalší, ale údajne rovnaký ako pri AHA. Sama tieto kyseliny nemám otestované, tak to neviem potvrdiť, ale ani vyvrátiť. Medzi tieto kyseliny patria: kyselina laktobionová, glukonolakton a galaktóza. Tieto kyseliny sú vhodné pre všetky typy pleti, ale najmä pre pleť, ktorá veľmi netoleruje AHA a BHA a to citlivá a atopická pleť.


The Ordinary lactic acid


The Ordinary AHA BHA

Nakoniec sa dostávame k poslednej kategórii peelingu a je ním enzymatický peeling. Enzymatický peeling si mnoho ľudí mýli s chemickým peelingom, ale to je chyba. Enzymatický peeling nevyužíva na exfoliácia kyseliny, ale využíva ovocné enzýmy. Tým patrí k veľmi jemnučkým peelingom, ktoré sú vhodné aj pre tú najcitlivejšiu pleť. Enzýmy podporujú a urýchľujú prirodzený exfoliačný proces pokožky. Medzi veľmi obľúbené enzýmy využívané v týchto peelingoch sú papájové, ananásové, tekvicové, jablkové, aloe, ale samozrejme aj ich kombinácia. Tento druh peelingu je síce veľmi jemný, ale jeho účinok nie je taký rýchly ako pri chemických peelingoch. Takže pokiaľ máte citlivú pleť tak je na uvážení či siahnete po jemnejšiom, ale menej účinnejšom enzymatickom peeingu, alebo po PHA peelingu, ktorý ale obsahuje kyseliny a je tam predsa len možnosť mierneho podráždenia pleti.

Ziaja enzymatický peeling


Holika Holika egg

Peeling je pre mňa niečo bez čoho si neviem predstaviť svoju skin care. Zbavuje moju pokožku suchej a odumretej pokožky, taktiež mi veľmi pomáha v boji s akné a mám oveľa čistejšie póry. Na pleť sa oveľa lepšie nanáša make-up, ktorý aj lepšie drží. Určite je to niečo čo by ste mali zakomponovať do svojej skin care a uvidíte ako sa Vaša pleť zmení. Je ale veľmi dôležité zvoliť si ten správny a hádam som Vám týmto článkom trochu pomohla zorientovať sa vo svete peelingov. Budem rada ak mi dáte vedieť aký druh peelingu uprednostňujete vy a aké značky používate.

AN :)

P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

**tento článok nie je napísaný v rámci žiadnej spolupráce

7 comments

  1. Perfektný článok napísaný fakt prehľadne. Radšej som si ho rovno uložila nech sa k nemu viem kedykoľvek vrátiť. Peelingy používam a to hlavne tie enzymatické a chemické. Z enzymatických mám presne tento tvoj Ziaja Sensitive a úplne tento produkt milujem. Je fakt úžasný, jemný, nenarobím sa pri ňom, dobre sa zmýva, hydratuje pleť skrátka ani neviem, že som nejaký peeling použila. Tie s čiastočkami ja nemám veľmi rada a to ani na telo. Z chemických mám od COSRX AHA7 a používam ho len na noc. Musím si aj tak dávať počas dňa SPF?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, tak pozerám že COSRX AHA7 obsahuje 7% kyselinu glykolovú, tak bolo by dobré najmä v lete si dávať SPF. Ide vlastne o to, že pri chemickom peelingu sa odstraňuje ta najvrchnejšia vrstvička kože a potom môže byť pokožka citlivejšia a náchylnejšia na spálenie.

      Delete
  2. Skvělý článek! Já moc tělové peelingy nepoužívám, takže tohle se mi určitě hodí a ráda nějaké tipy vyzkouším :)
    MyGoldenMind

    ReplyDelete
  3. To je super článek! Já mám ráda solné a cukrové peelingy, kávový jsem zkoušela jen od Balea.

    ReplyDelete
  4. Veľmi pekne si to všetko zhrnula, hlavne tie chemické peelingy v ktorých má stále veľa ľudí zmätok. Ja čo sa týka tela používam peelingy hlavne v lete a to najčastejšie cukrové. Viac ma bavia peelingy tváre a tam to u mňa vyhrávajú chemické peelingy. Skúšala som kyselinu mliečnu od The Ordinary a na mňa bola aj tá 10% veľmi slabá a tak som prešla na ten ich červený "zázrak" a tiež som z toho jemne skeptická. Rada by som vyskúšala práve niečo od COSEX-u alebo som počula že aj MISHA má dobré chemické peelingy.
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE

    ReplyDelete
  5. Ja mám najradšej kávový peeling, vyhovuje mi najviac :-) inak skvelý článok! ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    ReplyDelete
  6. Já na pleť moc často peeling nepoužívám.. Mám strach, aby mi zbytečně nepodráždil pleť. Ale jednou za čas si ho dám. Spíše jsem na masky, ty jedu fakt hodně :-) a peelingy používám hlavně v létě na tělo.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    ReplyDelete