Veľké upratovanie - je čas dať zbohom kozmetike

Minulý mesiac som si robila v skrinke s kozmetikou veľké upratovanie. No a skončilo to tak, že vyhadzujem jednu celú krabicu kozmetiky. Je mi tak ľúto dať zbohom toľkým produktom, ale aj kozmetika má svoju živostnosť a je lepšie sa jej vzdať ešte predtým než nám začne škodiť.


Aj keď na mnohých kozmetických produktoch nie je napísaný dátum spotreby, neznamená to,  že ju môžme používať naveky. Dátum spotreby tam nie je uvedený kvôli tomu, že to neprikazuje žiadny zákon. Je pravda, že na niektorých produktoch ako sú krémy a make-upy, primery atď dátum spotreby uvedený je. Je tam však uvedený dátum do kedy sa môže najdlhšie používať. Po otvorení však začína plynúť trošku iná expiračná doba, pretože sa do produktu dostanú baktérie a po určitom čase by sa už nemal používať.

Takže kedy vlastne nastane čas na rozlúčku s vašimi miláčikmi?

Make-up
Make-up by sme nemali používať viac ako 18 mesiacov. To platí pre všetky BB-čka, CC-čka a iné krémovité produkty na tvár. Je síce možné, že na obale uvidíte dlhší dátum spotreby, ale treba si uvedomiť, že po otvorení sa do produktu dostanú baktérie, ktoré sa po roku a pól premnožia a nie je už vhodné dávať si ich na tvár. Pokiaľ máte pumpičkové produkty, tak tam je doba spotreby o čosi dlhšia (24 mesiacov), pretože sa do produktu nedostane také množstvo baktérií. Možno niekomu to nespraví nič, ale je veľká pravdepodobnosť vzniku akné a iných kožných problémov. Takže ak ste sa po určitom čase začali vyhadzovať po aplikácii Vášho milovaného make-up, možno by trebalo zvážiť či nie je vhodná doba sa s ním rozlúčiť a zaobstarať si nové balenie.


Podkladové bázy
To isté platí aj pre pre podkladové bázy (primery): 18 až 24 mesiacov.


Očné tiene
Práškové očné tiene a iné práškové či tuhé produkty vydržia najdlhšie. 24 až 36 mesiacov. Táto ich živostnosť sa môže skrátiť, ale aj predĺžiť v závislosti od toho ako sa o svoje tiene staráme. Pokiaľ ich zanedbávame, neuskladňujeme ich poriadne, alebo ich nanášame so špinavým 100 rokov neumytým štetcom, tak tam môžme zaniesť množstvo baktérií. To či očný tieň vyhodiť zistíte aj podľa toho, že Vás po jeho nanesení začnú páliť oči. Pokiaľ však tieň nepoužívate veľmi často, tak sa doň nenanesie toľko baktérií a vydrží Vám aj dlhšie ako tých 36 mesiacov.


Pri krémových očných tieňoch je to už úplne iné. Tie môžte používať maximálne 24 mesiacov.


Očné linky
Teraz nepoteším nikoho, pretože tekuté očné linky vydržia maximálne 3 až 4 mesiace. Po tomto čase by sme ich mali vymeniť za nové. Samotné linky však ani veľmi dlho nevydržia, pretože pri častom používaní ich spotrebujete aj skôr ako za 4 mesiace, alebo proste niektoré zaschnú a musíte ich vyhodiť tak či tak.


Lesky na pery
Lesky na pery vydržia od 24 do 36 mesiacov. Závisí to však aj od ich formy. Také vytláčacie vydržia dlhšie a také, ktoré musíte aplikovať prstom o čosi kratšie. Je to opäť z toho dôvodu, že doň zanesieme viac baktérií ako pri tých vytláčacích. 


Rúže na pery
S rúžom na pery je to rovnaké ako s leskom na pery. 24 až 36 mesiacov.


Ceruzky
Ceruzky na oči a pery vydržia v našich zásuvkách maximálne 24 mesiacov.


Púdre a lícenky
Rovnako a pri práškových očných tieňoch, aj všetky púdre, lícenky, bronzery a všetky práškové produkty vydržia max 24 až 36 mesiacov.


A ako posledná je maskara, ktorú by sme mali po 3 až 4 mesiacoch vyhodiť. Je to smutné, ale je to tak. Maskary pri každodennom používaní ani dlhšie nevydržia, preto je dobré mať otvorenú jednu maximálne dva, ktoré aktuálne používate a novo kúpené maskary otvárať až keď spotrebujete staré.

Okrem toho si treba uvedomiť, že produkty, ktoré sú na olejovej báze majú dlhšiu živostnosť a prírodná kozmetika vydrží o čosi kratšie. Častokrát aj sami vidíme, že niektorým produktom skutočne nič nie je a ešte môžu v zásuvke postáť nejaký ten čas. A aj naopak, keď produkt zmenil farbu, konzistenciu alebo dokonca začal smrdieť, tak ten určite patrí do koša. Či už použijete hore uvedené dátumy životnosti kozmetiky, alebo sa budete riadiť svojim zdravým rozumom, stále je dobré aspoň raz do roka si sadnúť a pretriediť svoju kozmetiku.

Ja mám dosť veľký problém dodržiavať tieto ´´termíny životnosti´´, pretože niekedy je skutočne ťažké vyhodiť milovaný a niekedy aj veľmi drahý produkt do koša pokiaľ nie je spotrebovaný.  Ale nie stále sa mi to vyplatilo, pretože ma potom starý podklad pod očné tiene či stará maskara v očiach štípali. Takže poučená z vlastných chýb sa snažím to dodržiavať čo najpoctivejšie ako sa len dá.

A čo vy? Kedy sa zbavujete starej kozmetiky? 

Vaša AN :-)

1 comment