Ako na pigmentové škvrny

 

pigmentové škvrny

Pigmentové škvrny vznikajú nadmernou produkciou melanínu. Je to pigment nachádzajúci sa v našom tele a práve vďaka jemu majú farbu naše oči, vlasy a pokožka. Niekedy sa však melaním tvorí v nadmernom množstve a tým na pokožke môžu vzniknúť práve pigmentové škvrny. V niektorých prípradoch sa tomu dá predísť no niekedy nie. 

K hlavným príčinám partí:

- nadmerné slnenie bez použitia ochranného faktoru

- poškodenie, poranenie alebo akné

- hormonálne zmeny

- vek (starecké škvrny)

- užívanie niektorých liekov

- strata pigmentu (vitiligo)

Pokiaľ máte sklon k pigmentovým škvrnám je dobré dávať si pozor hlavne v lete na nadmerné vystavovanie sa slnku. Ak sa tomu nedokážete vyhnúť je dobré používať vysoký ochranný faktor poprípade aj klobúky. No nie všetkým škvrnám sa dá vyhnúť, ale je možné ich zmierniť, alebo odstrániťpomocou kozmetiky, alebo dermatologického ošetrenia. Je to však proces ktorý si vyžaduje dlhší čas. 

Pokiaľ sa rozhodnete pre dermatologické ošetrenie ako napríklad laser, mezoterapiu, chemický peeling alebo iné metódy, je nutné sa zveriť do rúk odborníkovi. Pri týchto metódach je možné zbaviť sa aj rozsiahých a tmavých škvŕn, ktoré by sme klasickou kozmetikou nikdy neodstránili. Je to však pomerne nákladné riešenie, no na druhej strane efektívne.

vitamin C pigmentové škvrny

Mnohých škvŕn sa však vieme zbaviť aj v pohodlí domova štandardnou kozmetikou. Je dôležíté zamerať sa na účinné látky ktoré dokážu znížiť tvorbu melanínu.

Vitamín C je jedna z najobľúbenejšíh účinných látok, ktorá má široké použitie a je ľahko dostupná aj v drogérii. Okrem toho, že je to skvelý antioxidant dokáže zabrániť tvorbe procestou pri ktorých sa tvorí nadmerný melanín a taktiež dokáže mierne zosvetliť zafarbenie už vzniknutých škvŕn. Účinnosť záleží na zvolenej forme a aj na koncentrácii.

Retinoidy sú pomocníkom nielen na zmiernenie už vzniknutých škvŕn, ale taktiež im pomáha predchádzať. Bojuje s hyperpigmentáciou a zároveň lieči akné, ktoré je taktiež jedným z faktorou vzniku pigmentových škvŕn. Práve preto ak trpíte na akné a tvoria sa Vám škvrny hlavne kvôli tomu mali by ste do svojej rutiny zaradiť hlavne retinoidy. Niektoré retinoidy viete kúpiť aj bez predpisu, no tie silnejšie a viac účinnejšie len na lekársky predpis.

AHA kyseliny dokážu odstraňovať z pokožky nahromadené a odumreté kožné bunky a tým postupne zosvetliť a rozjasniť pokožku. Najlepšie sú na to kyselina glykolová alebo pre citlivejšiu pleť kyselina mliečna. Na kyseliny ale veľký pozor, pretože nemusia byť pre každého a taktiež nie sú vhodné na každodenné použitie.

chemický píling pigmentové škvrny


physicians formula vitamin c

Arbutín je jedným z najefektívnejších látok v boji s hyperpigmentáciou. Dokáže veľmi účinne vybieliť oblasti so zvýšenou pigmentáciou.

Niacinamid alebo vitamín B3 dokáže veľmi účinne blokovať pigment. Dnes sa táto látka nachádza v monohých sérach a nájdete ho takmer v každom dobrom kórejskom kréme či sére.

Medzi ďalšie účinné látky na ktoré by ste sa mali pozrieť je aj kyselina azelaová, glutathion, či slimačí sliz. Musíte však brať na vedomie že konvenčná kozmetika má svoje limity a nemôžete čakať zázraky. Svetlé zafarbenie dokáže odstrániť a tmavé zmierniť, ale aj to si žiada čas. Dôležitá je aj pravidelnosť a predchádzanie vzniku nových škvŕn.

arbutín pigmentové škvrny


Sama mám skúsenosti najmä so škvrnami po akné, ktoré sa mi postupom času podarilo zbaviť alebo ich zmierniť. Pomohla mi k tomu hlavne kórejská kozmetika, ktorá takmer v každom jednom kréme či sére obsahuje zosvetľujúce účinné látky. Taktiež výrazné zmeny som videla aj po zaradení vitamínu C do svojej skin care rutiny. V súčasnosti už nemám akné, ale začala som sa potýkať so škvrnami zo slnka najme v oblasti očí, takže moje rutina sa nezaobíde bez silného SPF. Zaradila som do rutiny aj arbutín a gluthathion a škvrny sú jemnejšie a menej viditeľné. Skvelé výsledky som mala napríklad po používaní kozmetiky MISSHA a ich radu so slimákom. Úžasné a dostupné C-čko napríklad od Physicians Formula a najlepšie produkty na redukciu akné od značky COSRX.

Bojujete aj vy s pigmentovými škvrnami? Budem rada ak mi dáte vedieť čo Vám pomohlo a ako sa im snažíte predchádzať.




P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok je napísaný v spolupráci s notino.sk

No comments