Kolagén ako výživový doplnok - áno či nie?

ktorý kolagén si zvoliť

Pred vyše rokom a pól som sa odhodlala na otestovanie kolagénových výživových doplnkov. Do tohto testovania som sa neskutočne zažrala a ani v sne mi nenapadlo, že mi to bude trvať tak dlho. No keďže sa jedná o výživový doplnok, tak na výsledky si treba počkať trošku dlhšie. No konečne som tu so sľubovaným článkom. Bude trošku dlhší, pretože tu chcem dať všetky potrebné informácie, aby ste mali aspoň aký taký prehľad o tom čo je to kolagén a potom sa vrhneme na samotné testovanie.


Čo je to kolagén ?

Kolagén je základný stavebný proteín nášho tela. Tvorí až 30% všetkých proteínov v našom tele, ale aj v telách všetkých ostatných cicavcov. Je to spájacie tkanivo, ktoré je zložkou medzibunkovej hmoty v podobe kolagénových vlákien. Okrem pokožky sa nachádza aj vo vlasoch, svaloch, kostiach a orgánoch. Kolagén pozostáva z viac ako 1000 aminokyselín ako napríklad gycín, prolín a hydroxyprolín. Práve to ho odlišuje od klasických proteínov. Tieto aminokyseliny podporujú hojenie a regeneračné procesy v tele. Ľudské telo produkuje kolagén aj prirodzene, ale s rastúcim vekom sa jeho produkcia znižuje.

V súčasnosti poznáme 27 ( niektoré zdroje uvádzajú až 28) rôznych kolagénov. Najdôležitejších je prvých 5 typov:

I typ je najrozšírenejší a tvorí až 90% kolagénu v organizme. Nachádza sa v pokožke, šľachách, kostiach a zuboch.
II typ sa nachádza v chrupavkách
III typ slúži pri embryonálnom vývoji a neskôr sa nahradí kolagénom typu I
IV typ sa nachádza v bazálnej membráne epitelov
V typ tvorí stenu krvných ciev


Je potrebné kolagén dopĺňať ?

Ako som už spomínala vyššie, produkcia kolagénu sa s pribúdajúcim vekom znižuje. Od 25. roku života sa v pokožke znižuje každoročne o cca 1,5 %. Po 40-tke je jeho tvorba už veľmi nízka, preto je vhodné jeho dopĺňanie pre zachovanie pružnosti pokožky.  Pretože so zničujúcou tvorbou kolagénu sa znižuje aj pružnosť a tak vznikajú hlbšie vrásky. Kolagén sa nachádza v prostrednej vrstve pokožky zvanej dermis. Práve táto vrstva dodáva pleti a pokožke eleasticitu a vypĺňa ju. Znižovanie tvorby kolagénu sa prejavuje aj na kostiach, kĺboch, svaloch a všetkého spojivového tkaniva. 
   
Práve z tohto dôvodu sú na trhu dostupne výživové doplnku v podobe kolagénov. Tie majú za úlohu doplniť v tele chýbajúci kolagén. Dopĺňanie kolagénu však nemá význam pred 25 rokom života, pretože v tele je jeho tvorba dostatočná.


Ako môžme dopĺňať kolagén ?

Kolagén môžeme doplniť z prirodzenej stravy a to pomocou hovädzích, bravčových či kuracích vývarov. Taktiež huspenina, tlačenka a im podobné.

Pokiaľ ale nechcete každý deň vyvárať, tak je tu ešte možnosť výživových doplnkov. Najčastejšie cez hydrolyzovaný kolagén. Hydrolizovaný kolagén, alebo peptid je kolagén spracovaný pomocou hydrolizácie, kde sa kolagén rozbíja na aminokyseliny (peptidy) a tie sú ľahšie stráviteľné a vstrebateľné. 

Pokiaľ však chceme dosiahnuť najlepší výsledok je potrebné zdôrazniť, že k správnemu vstrebávaniu kolagénu je dôležitý vitamín C. Preto sa v mnohých týchto produktoch už priamo aj nachádza. Ak nie tak je potrebné ho prijímať dodatočne cez stravu s obsahom vitamínu C alebo rovnako pomocou vitamínových doplnkov. 

Na trhu dnes viete nájsť výživové doplnky formou tabliet, práškov, tyčiniek, či dokonca aj drinkov a najčastejšie sa stretnete s dvomi typmi kolagénov a to rybací a hovädzí.


Funguje to alebo nie?

Najčastejšia kritika na takéto prijímanie kolagénu ako doplnku je často kritizované ako zbytočnosť a len ako marketingový ťah, aby firmy predali viac produktu, ktorý nemá žiaden skutočný efekt.

Odporcovia zo začiatku tvrdili, že kolagénový peptid sa nedokáže cez žalúdočné šťavy dostať ďalej, no toto tvrdenie sa podarilo vyvrátiť pomocou výskumov a štúdií. Samotný kolagénový peptid by to nedokázal ale práve jeho hydrolizovaná forma sa dokáže dostať až do krvného obehu. Pri tejto štúdii zistili, že po konzumácii hydrolizovaného kolagénu sa jeho hladina v krvi zvýšila. Čo však nevedia nijak vedecky dokázať, je fakt, že tieto peptidy sa z krvného obehu dokážu dostať do pokožky a tam pôsobiť ako plnohodnotný kolagén, ktorý sa v tele prirodzene tvorí.

Práve preto čo sa týka účinku kolagénu sa robia štúdie na konkrétnej vzorke ľudí a sledujú sa ich výsledky za určité časové obdobie pri pravidelnom užívaní kolagénu. Na internete viete nájsť veľké množstvo štúdií na vzorkách žien či mužov na základe ktorých sa účinky kolagénu dajú potvrdiť. Napríklad ženy potvrdili, že ich pleť je elastickejšia, pružnejšia a vrásky sú menej viditeľné. Alebo výskum s mužmi, ktorí potvrdili väčšie zvýšenie svalovej hmoty oproti vzorke, ktorá kolagén nebrala. A mnoho iných. No stále sú to výskumy na pomerne malých vzorkách a za krátky časový úsek, aby sa dalo vedecky potvrdiť, že kolagén a výživový doplnok funguje.

No rovnako ako sa nedá dokázať to, že sa dokáže dostať do pokožky, na druhej strane sa to ani nikomu nepodarilo vyvrátiť. Takže v konečnom dôsledku to ostáva len na vašej dôvere, alebo na to aby ste si vytvorili vlastnú skúsenosť a presvedčili sa na sebe, či to funguje, alebo nie.

Je tu však aj druhý tábor doktorov a dermatológov, ktorí sú odporcami kolagénu z iného dôvodu. Alebo lepšie povedané skôr pred používaním kolagénu varujú. Tým že sa jedná o výživový doplnok a nie o liečivo, tak takýto produkt nie je nijak regulovaný a nedá sa preto spoliehať na jeho kvalitu. V mnohých krajinách takého výživové doplnky nie sú nijak regulované a preto sa nedá kontrolovať ich kvalita. Netuším ako je to s týmito doplnkami na Slovensku, preto ak máte nejaké informácie budem rada za pomoc.

Pri jednom teste v Amerike vzali 14 veľmi populárnych značiek a nezávislá testovacia spoločnosť ich podrobila testu. Všetky produkty obsahovali také množstvo kolagénu aké uvádzali na obaloch, ale jedna značka obsahovala aj kadmium a ťažké kovy. A to sú veci, ktoré do seba nikto dobrovoľne nechte tlačiť. 

Takže pokiaľ sa pre kolagén rozhodnete, je dobré siahnuť po kvalitných produktoch od dôveryhodných značiek. Poprípade si urobiť prieskum či daná značka má tento kolagén niekde zaregistrovaný a akými testmi prešiel.


Ako dopadlo moje testovanie ?

Konečne sa dostávame k môjmu testovaniu kolagénu, ktorý som začala začiatkom roka 2019 a ešte stále aj do dnešného dňa tento výživový doplnok užívam. Kolagén užívam každý jeden deň, s malou dvojmesačnou prestávkou, ktorá bola taktiež súčasťou môjho testovania.

Netestovala som len jednu značku, a jeden druh kolagénu, ale prešla som si viacerými verziami. Testovala som bovinný a rybací kolagén a rovnako aj kolagén v práškovej forme a v tekutej forme. A testovala som konkrétne tieto značky:
Inca Collagen
Kolagen drink
Delta Colagen 
Orin 
Dr. MAX

kolagény

Ako prvý som testovala INCA collagén, ktorý obsahuje rybací kolagén v objeme 3 000 mg v jednej dávke. Predáva sa v papierovej krabici a jednotlivé dávky sú rozdelené v osobitných sáčkoch. V jednej krabici nájdete 30 sáčkov za cenu 49 Eur. INCA kolagén obsahuje iba čistý kolagén, bez akýchkoľvek iných výživových doplnkov. Na obale sa nikde neuvádza o aký typ kolagénu sa jedná. Ja osobne som ale k objednávke dostala aj vitamín C v tabletách na 30 dní zadarmo. Musela som si ho rozrábať v ovocnom džúse, kvôli nepríjemnej pachuti.  Používala som ho však len jeden mesiac a druhé balenie som si už nekúpila kvôli vysokej cene.

Následne na to som testovala značku Kolagen Drink, ktorý taktiež obsahuje rybací kolagén vo forme prášku, ale majú aj kolagén v tekutej forme. Tento sa predáva v plastovej nádobe s odmerkou a jedna denná dávka obsahuje 10 000 mg kolagénu. V jednom tégliku je 300 g prášku a jedno balenie na mesiac stojí 22 Eur. Taktiež sa jedná len o čistý kolagén, ku ktorému si potom musíte ešte dokúpiť samostatne vitamín C. Obsahuje kolagén 1 a 3 typu a rozpis všetkých aminokyselín, ktoré sú tam obsiahnuté. Taktiež som ho musela rozrábať v ovocnej šťave kvôli lepšej chuti.  Z tohto kolagénu som spotrebovala až 6 balení, pretože mi prišiel cenovo výhodný a v jednej dávke je veľké množstvo kolagénu.

Stále mi ale vadilo, že si musím tieto kolagény rozrábať s džúsom a dokupovať vitamín C a potom som prešla na ochutené kolagény, ktoré obsahujú aj iné doplnky.

Preto som prešla na značku Delta Kolagén a tu som testovala 2 druhy produktov. Prvý s názvom La Femme obsahuje rybací kolagén a to 1, 2 a 3 typ. Predáva sa v plastovej dózičke s naberačkou a denná dávka obsahuje 5 500 mg. Okrem toho obsahuje aj Vitamín C, Kyselinu hyaluronovú, Zinok, Niacín, Vitamín B2, Biotín a Selenium a broskyňovú príchuť.  Balenie obsahuje 196 g produktu a vystačí na 28 dní a stojí 29,90 Eur. Druhý produkt King Lion obsahuje bovinný kolagén rovnako 1, 2 a 3 typu. Balenie je totožné s rybacím kolagénom tejto značky no tu denná dávka obsahuje 8 000 mg kolagénu. Okrem toho obsahuje aj Vitamín C, Kyselinu hyaluronovú, Zinok, Kyselinu pantothenovú, Vitamín B2 a B6 a MSM, Glucosamine sulfát, Chondroitin sulfát. Posledné tri látky sú zamerané na pohybové ústrojenstvo. Tento kolagén má skvelú jablkovú príchuť. Balenie obsahuje 240 g produktu čo vystačí na 20 denných dávok a 1 balenie stojí 23,99 Eur.

Následne na to som sa dostala ku kolagénom značky Orin ktorý ponúkajú 2 druhy kolagénov a okrem toho vyrábajú aj Queen kolagén, ktorý som tiež otestovala. Queen kolagénov je viacero druhov, ale väčšinou sa jedná o limitky, takže tie nebudem recenzovať, pretože ich predaj je limitovaný a zameriam sa len na kolagén ktorý je v ponuke stále.

Viacollagen obsahuje rybací kolagén 1 a 3 typ. Všetky kolagény značky Orin sa predávajú v plastových nádobách s odmerkou a denná dávka obsahuje 5 000 mg kolagénu. Na starom obale bol aj rozpis spolu s mg všetkých aminokyselýn obsiahnutých v jednej dávke. Okrem toho obsahuje Vitamín C, Zinok, Biotín a Kyselinu Hyaluronovú. A teraz tento kolagén je doplnený aj o Lucumu. Majú ho vo viacerých príchutiach (ananás, citrón a višňa). Balenie obsahuje 188 g a vystačí na 30 dní za cenu 35 Eur.

Viaelastic obsahuje bovinný kolagén a to 1, 2 a 3 typu. Denná dávka obsahuje 7 500 mg, ale tu už na oble nie je rozpis aminokyselín. Ďalej obsahuje Vitamín C, Horčík, Vitamín, E, B6, B1, B2, Kyselinu listovú, Vitamín D, MSM, Glukozamín Sulfát a Chondroitín sulfát a Kyselinu hyaluronovú. Čo sa týka príchutí tak majú červený grep a broskyňu. Balenie obsahuje 243 g a vystačí na 20 dní a stojí 33 Eur.

Queen kolagén obsahuje rybací kolagén, no nikde som nenašla informáciu o typoch kolagénu. Denná dávka obsahuje  5 000 mg kolagénu a taktiež tu nie je rozpis prítomných aminokyselín. Okrem toho obsahuje: Vitamín C, Zinok, Biotín, Kyselinu Hyaluronovú a Koenzym Q10. Predáva sa v príchuti malina, ale stále je nejaká limitka s inou príchuťou a s nejakou pridanou zložkou. Ale sú to len limitky a nie sú v predaji stále. Balenie obsahuje 192 g a vystačí na 30 a stojí 35 Eur.

Nakoniec som testovala kolagén, ktorý viete kúpiť priamo v lekárni a to DrMax Collagen Drink. Predáva sa v krabici a každá jedna dávka je balená osobitne rovnako ako  pri Inca Kolagéne. Obsahuje bovinný kolagén a denná dávka má 10 000 mg. Taktiež sa nikde na obale neuvádza o aký typ kolagénu ide. Okrem toho obsahuje Vitamín C, Zinok, Mangán, Biotín a má príchuť limetky. Celé balenie má 314 g čo vystačí na 30 dní. V lekárni stojí 24,99 Eur.

Všetky tieto informácie o zložení som vám dala aj do prehľadnej tabuľky, aby ste sa v tom vedeli lepšie zorientovať:

druhy kolagénov

Po roku a pol testovania môžem s čistým svedomím zrecenzovať kolagén ako celok. Nebudem tu recenzovať jednotlivé produkty, pretože sa nedá s presnosťou určiť, ktorý urobil viac a ktorý menej. Jedná sa o výživový doplnok a tam sa na účinky čaká ozaj dlhšiu dobu. Preto keď sa chcete rozhodnúť ktorý kolagén si zaobstarať odporúčam sa mrknúť na tabuľku a vybrať si podľa zloženia.

Čo sa týka ale kolagénu samotného, tak ja som sama na sebe spozorovala zmeny. Tie zmeny samozrejme neprišli hneď a musím sa priznať, že nie sú až tak viditeľné ako si mnohý myslia.  Určite nečakajte, že vám zmiznú vrásky a budete o 10 rokov mladšia. Ja som pozorovala menej vŕzgania v kolene, ktoré mi zvyklo vŕzgať a pri drepovaní aj bolieť. A na pleti boli hlbšie vrásky menej viditeľné. Po roku som si urobila 2 mesačnú prestávku, kedy som kolagén neužívala a spozorovala som, že moje pleť vyzerala taká mdlá a vrásky boli viac viditeľnejšie, ako v čase keď som kolagén brala. Samozrejme jedná sa len o malé zmeny, ale boli tam.  Ja som s kolagénom veľmi spokojná a budem pokračovať v jeho užívaní.

Myslím si že je to zbytočné pre mladé baby, ktoré majú ešte elastickú a pleť bez vrások. Nemáte tam vidieť aké zmeny, keď vaša pleť ten kolagén vytvára v plnej miere. A verím tomu že so zvyšujúcim sa vekom vidno aj lepšie výsledky. Ale to Vám asi poviem, keď budem o čosi staršia a na tvári budem mať o pár vrások viac.

Pokiaľ by ste chceli vedieť, ktoré kolagény mi najviac vyhovovali a ktoré si kúpim aj v budúcnosti, tak sú to kolagény od značky Orin a Delta. Tieto majú asi najlepšie zloženie a za pomerne prijateľnú cenu. Samozrejme, že pokiaľ niekedy v budúcnosti narazím na nejaké zaujímavé kolagény s dobrým zložením, tak otestujem aj tie. A kto vie, možno sa tu opäť prihlásim s ďalším článkom a nejakými novými skúsenosťami. No skôr ako o rok a pol asi nie :-D

Budem rada ak mi dáte vedieť či užívate kolagény, alebo nie. A ak áno tak aké sú vaše skúsenosti? Poprípade mi môžte aj nejaký poradiť.







P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok nieje napísaný v rámci žiadnej spolupráce.

2 comments

  1. Skvelý článok! Veľmi prehľadné a jednoducho spracované a za tú tabuľku ťa obdivujem. To muselo dať námahu.
    Ja už posledný mesiac rozmýšľam nad kúpou kolagénu hlavne kvôli bolesti kolien. Raz som už jeden užívala a až na tú chuť som vážne cítila zmeny. Ďakujem, že si vyskúšala toľko druhov a uľahčila si nám hľadanie toho pravého.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    ReplyDelete
  2. O kolagenu jsem několikrát přemýšlela a asi se k jeho koupi také odhodlám. Jsem zvědavá na výsledky. :))

    ReplyDelete