Multimasking - jedna maska nestačí

Multimasking v skin care

Verím tomu, že veľa z Vás už počula o multimaskingu a určite ho aj vyskúšala. No určite sa nájde aj niekto, kto nevie čo to je a na čo to vlastne slúži. Posledné roky sa tento pojem začal skloňovať čoraz častejšie no nejedná sa len o krátkodobý trend ktorý čochvíľa vymizne. Multimasking je vyšší level v starostlivosti o pleť, ktorým môžte vylepšiť svoju skin care rutinu a dať svoje pleti to čo skutočne potrebuje.

Multimasking je metóda nanášania pleťových masiek na tvár podľa jednotlivých oblasti tváre. Určite každá z vás pozná svoj typ pleti. No či už máte suchú, normálnu či mastnú, tak nie všetky oblasti tváre sú úplne rovnaké a každá si vyžaduje trošku iný druh starostlivosti. T- zóna je u každého oblasť, ktorá sa začne mastiť ako prvá. Oblasť očného okolia je najjemnejšia a tu sa začínajú tvoriť prvé vrásky. Preto ak by ste si naniesli na celú tvár čistiacu masku s aktívnym uhlím, tak tá bude skvelá pre T-zónu ktorá je najmastnejšia no Vaše očné okolie by to mohlo až priveľmi vysušiť a rovnako to platí aj naopak.

Preto je úplne logické použiť na pleť viacero masiek a to na každú oblasť takú, ktorá sa najlepšie postará o danú oblasť. Tým dosiahnete z každej masky čo najviac a Vaša pleť Vám bude vďačná.  Je to samozrejme, trochu pracné a zaberie to trochu viac času ako nanášanie jednej masky, ale výsledok stojí zato. Predtým než si ukážeme ako prakticky na multimasking, tak je dobré poznať rôzne typy masiek aké môžme na pleť použiť.

Na mastné oblasti tváre, alebo oblasti ktoré trápia čierne body, či upchané póry sú skvelé masky, ktoré obsahuje kaolín, či aktívne uhlie. Tieto látky majú skvelú absorbčnú schopnosť a dokážu do seba natiahnuť mastnotu a nečistoty z pleti. Medzi takéto masky patrí napríklad Vichy Mineral Mask, ktorá obsahuje až 2 íly, ktoré dokážu skvele prečistiť pleť. No samozrejme že na trhu je dnes obrovské množstvo značiek ktoré sú na to vhodné.

Vichy Mineral Mask

Glam Glow masky

Pokiaľ máte radšej prírodnú kozmetiku, tak môžte siahnuť napríklad po značke Saloos, a ich 100% ných prírodných íloch, ktoré sú vhodné na zmiešanú a mastnú pleť. A v sortimente je aj biely íl ktorý je vhodný pokiaľ máte citlivú pleť. 

Na suchšie oblasti tváre sú najvhodnejšie hydratačné, či rozžiarujúce masky s obsahom vitamínu C, kolagénu, kyseliny hyalurónovej či peptidov. A pokiaľ sa Vám už tvoria na pleti vrásky, najmä v oblasti očného okolia, tak je dobré siahnuť po maskách ktoré majú anti-aging účinky. Skvelé sú napríklad masky Glam Glow o ktorých ste už na blogu čítali.

Saloos Francúzsky Biely íl

Saloos Francúzsky Zelený íl

Pred tým než začnete s multimaskingom je dôležitá exfoliácia pleti. Pokiaľ máte na pleti množstvo odumretých kožných buniek a potom si nanesie na tvár akúkoľvek masku, tak veľké množstvo účinných látok sa zachytí na tejto starej koži a potom sa do pleti dostane oveľa menej účinných látok. Čiže je dobré zbaviť sa najprv toho zlého a potom do pleti dávať to dobré.

Čo sa týka nanášania rôznych typov masiek, tak dôležité je aby sa nanášali najskôr tie masky s najdlším účinkom a až potom tie  s kratším účinkom. Pokiaľ kombinujete rôzne značky, tak určite je dôležité dávať poor na to ako spolu reagujú. Rôzne značky používajú pri výrobe produktov iné metódy a ich produkty môžu mať rôzne pH a preto niektoré masky nemusia spolu dobre fungovať. Preto ak vidíte, že niektoré masky spolu nefungujú tak je lepšie siahnuť po nejakej sade masiek od jednej značky. No nie je to podmienkou. A aby sme neostali iba pri teórii, tak Vám ukážem ako si robím multimasking ja a aké masky používam a ako ich aplikujem. 
multimasking ukážka
Moja pleť je zmiešaná až mastná. Keďže najmastnejšia je u mňa T-zóna, tak tam si nanášam hĺbkovo čistiacu masku od Saloos 100% Francúzky Zelený Íl. Je to práškový produkt, ktorý treba rozrobiť s trochou vody aby sa dosiahla krémová konzistencia potom ju nanášam na oblasť čela a nosa. Odstráni to z pleti všetku mastnotu a vyčistí pleť do hĺbky.  Druhou masou je Loreal Pure Clay Blemish Rescue Mask, ktorá je určená na nedokonalosti pleti. Tú si nanášam na oblasť brady, pretože práve tam mám dosť upchaté póry a chcem túto oblasť prečistiť do hĺbky. Keďže sa mi táto oblasť až tak nemastí, tak použitie ílovej masky od Saloosu by ju mohlo až priveľmi vysušiť a preto som siahla po tejto lorealke, ktorá je krémovejšia a nie je priveľmi vysušujúca. Poslednou maskou je maska od Vichy Masque Mineral Desalterant, čo je hydratačná pleťová maska, ktorú používam na oblasť líc pretože tieto nemávam mastné a chcem im dodať trochu viac hydratácie. Je gélovej konzistencie a počas aplikácie nezasychá či pleť nevysušuje. Po 10 až 15 minútach si všetko z pleti zmyjem a pokračujem klasicky vo svojej rutine. 

Toto samozrejme nie je univerzálny návod a dôležité je zmapovať si svoju pleť a vedieť ktorá oblasť potrebuje hydratáciu, ktorá hĺbkové prečistenie a ktoré anti-aging. A najdôležitejšie je nájsť si dobré pleťové masky s ktorými budete spokojné. Pokiaľ chcete nakupovať na jednom mieste tak odporúčam mrknúť sa na notino.sk kde nájdete veľké množstvo masiek na rôzne typy pleti a všetky svoje masky mám práve odtiaľ Určite mi nezabudnite dať vedieť či poznáte multimasking a či ste ho už niekedy skúšali.

AN :)

P.S.: Pokiaľ sa Vám blog páči a nechcete zmeškať nové články môžte ma sledovať cez GFC (v pravom paneli), Facebook (anbeautyblog), či Instagram (@anbeautysk). Taktiež môžte sledovať môj YouTube kanál (AN beauty) :)

Tento článok je napísaný v spolupráci s notino.sk

No comments